sait

sait
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια ο δολοφόνος του Ρουσάκη (ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ +ΒΙΝΤΕΟ)

Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά για τη δολοφονία Ρουσάκη




Την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Γ. Ρουσάκη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Ηράκλειο σε συμπλοκή οπαδών του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, πρότεινε την Τετάρτη η εισαγγελέας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΑΤΑ ΕΔΩ)


Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης οι απολογίες για το φονικό στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2011. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά του βασικού κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι δεν προκύπτει από πουθενά άμυνα από μέρους του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εισαγγελέας εξέφρασε τη λύπη της που και αυτή τη στιγμή της απολογίας, ο 26χρονος δεν συναισθάνθηκε τις συνθήκες και δεν έδωσε τη δυνατότητα στο δικαστήριο να του αναγνωρίσει, ίσως, κάποια ελαφρυντικά.

Αναφορικά με τον 23χρονο συγκατηγορούμενό του, η εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία καθώς, όπως είπε, δεν προέκυψε ούτε καν απλή συνέργεια. Δηλαδή, ο 23χρονος είδε το μαχαίρι του 26χρονου, δε συμμετείχε σε εγκλωβισμό του θύματος αλλά δεν ενθάρρυνε κιόλας. Προέκυψε, όμως, πρωτοβουλία από τον βασικό κατηγορούμενο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ίδια πρότεινε απαλλαγή και για τους 7 εκ των 19 κατηγορούμενων ενώ και για τους υπόλοιπους πρότεινε να μην κριθούν ένοχοι για την κακουργηματική πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης από άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αλλά για πλημμεληματικές πράξεις. «Πιθανολογούμε τι μπορεί να συνέβη, αλλά θα στηριχθούμε στα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρότασή μου είναι απαλλακτική. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι έχουν συνείδηση της πράξης τους η οποία με λυπεί και με προβληματίζει», είπε στην αγόρευσή της.
«Ένιωσα ότι κινδύνευα άσχημα»


Στην απολογία του για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης Ρουσάκης, ο 26χρονος βασικός κατηγορούμενος (και προφυλακισμένος) για τη δολοφονία είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι γινόταν εκείνο το βράδυ. Εκεί δεν γνώριζες ποιος σε βαράει και ποιον χτυπάς. Ήταν λάθος μου, το ξέρω. Αισθάνθηκα κίνδυνο εκείνη τη στιγμή που τους είδα να έρχονται κατά πάνω μου. Δεν γνώριζα το Ρουσάκη. Λυπάμαι πάρα πολύ για το θάνατο του άτυχου παιδιού. Ήταν λάθος όλων μας. Εγώ κατανοώ το δικό μου, γι’ αυτό και είμαι εδώ και σας μιλάω. Δεν ανέφερα ποτέ τη φράση “τα μαχαίρια μπροστά”. Από το στρίμωγμα αιφνιδιάστηκα. Εκείνη τη στιγμή με το μαχαίρι δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν μία ή δύο οι μαχαιριές. Ένιωθα ότι κινδύνευα άσχημα. Δεν ήθελα ποτέ μου να χτυπήσω κάποιον, να προκαλέσω κακό». Σε ερώτηση γιατί πέταξε μετά το μαχαίρι, είπε πως το έκανε από φόβο.

Ένταση, ωστόσο, προκάλεσε η απολογία του 23χρονου συγκατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν στην πεζογέφυρα και να συμμετείχε στη συμπλοκή, με βάση τις καταθέσεις του 26χρονου αλλά και ενός εκ των δύο ανηλίκων. Ο 23χρονος αμφισβήτησε την κατάθεση του 16χρονου, υπονοώντας ότι κάποιος του υπαγόρευσε το τι θα πει. «Δεν τον ξέρω, δε με ξέρει», είπε ο συγκατηγορούμενος, ενώ ερωτώμενος από την εισαγγελέα αν νιώθει αδικημένος για το ότι βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, απάντησε καταφατικά. «Έμεινα μέσα άδικα 6 μήνες. Έχουμε να γελάσουμε στο σπίτι ενάμισι χρόνο», είπε, για να του απαντήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου: «Η οικογένεια του θύματος δε θα γελάσει ποτέ. Ούτε η δική σας θα γελούσε αν ήσασταν εσείς στη θέση του θύματος».

Όπως προκύπτει από τις απολογίες (με τους οπαδούς του ΟΦΗ να έχουν απολογηθεί σχεδόν όλοι και έναν μόνο οπαδό του Παναθηναϊκού να έχει ολοκληρώσει την απολογία του), κανένας δεν ξέρει τίποτα, κανένας δεν είδε κανένα, ενώ όλοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην παραλιακή λεωφόρο να παρακολουθούν όσα εκτυλίσσονταν. Άλλος ισχυρίζεται ότι έπινε ποτό σε κοντινό μαγαζί και περνώντας είδε τί γινόταν, ενώ ο 23χρονος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν δίπλα στους αστυνομικούς όπου βρέθηκε αφού δέχτηκε ένα τηλεφώνημα ότι κάτι συνέβαινε.
Η παρέα του Γιάννη Ρουσάκη ανέφεραν ότι ενώ έρχονταν στο Ηράκλειο για καφέ, δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από το οποίο ενημερώθηκαν ότι κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο. Πάρκαραν το αυτοκίνητο του 19χρονου θύματος, λίγο μετά την πεζογέφυρα, κοντά σε ταβέρνα και κατέβηκαν. Ο ένας ισχυρίστηκε ότι αμέσως δέχτηκε μια πέτρα στο κεφάλι και λιποθύμησε, ενώ όταν συνήλθε είδε το φίλο του να κρατάει την κοιλιά του και να πέφτει. Μαζί με ένα ακόμη φίλο του τον βοήθησαν, ενώ δέχτηκαν και πάλι επίθεση. Τότε ο ένας εκ των δύο έφερε κοντά το αυτοκίνητο του Ρουσάκη, ενώ δέχονταν για ακόμη μια φορά επίθεση, έβαλαν μέσα τον 19χρονο, ο οποίος ξεστόμισε «είμαι καλά» και μετά κατέρρευσε.

Ισόβια ο δολοφόνος του Ρουσάκη

Ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκε ο 26χρονος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2011 μαχαίρωσε τον άτυχο Γιάννη Ρουσάκη. «Καταπέλτης» η Εισαγγελέας, ξέσπασαν οι γονείς!


Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν βαρύτατη για τον 26χρονο, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Την ίδια ώρα αθώοι κρίθηκαν τόσο ο 24χρονος που κατηγορείτο για άμεση συνέργεια στο έγκλημα, όσο και οι 8 από τους κατηγορούμενους ενώ για τους υπόλοιπους υπήρξε καταδίκη μόνο για τη διατάραξη ειρήνης.

Οι γονείς του θύματος, μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, φορτίστηκαν συναισθηματικά. Έτσι, μόλις ολοκλήρωσε την νέα της τοποθέτηση η Εισαγγελέας, με την οποία εμμένει στην χθεσινή της ζητώντας την καταδίκη του 26χρονου για το φόνο του Γιάννη Ρουσάκη, οι χαροκαμένοι γονείς ξέσπασαν σε λυγμούς!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να συνέλθουν και να ηρεμήσουν! "Να αποδοθεί δικαιοσύνη" φώναξαν μεταξύ άλλων, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να συγκλονίζονται από το θέαμα.


Η ΠΟΙΝΕΣ

Η έδρα ανακοίνωσε την ποινή σε κλίμα έντασης και η διαδικασία σημαδεύτηκε πριν από λίγα λεπτά από το ξέσπασμα οργής της μητέρας και του πατέρα του αδικοχαμένου Γιάννη Ρουσάκη. Είσαι φονιάς, φώναξαν εναντίον του 26χρονου που καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Νωρίτερα η έδρα δεν έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του 26χρονου για ελαφρυντικά, όπως η ειλικρινής μεταμέλεια.

Στον 26χρονο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, και 5 έτη και 6 μήνες, στον 24χρονο που ήταν και ο βασικός συγκατηγορούμενος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, ενώ στον άλλο βασικό κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών. Στους υπόλοιπους κατηγορουμένους το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 5 μηνών, για τα οποία όμως θα ασκήσουν έφεση και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Αυτή την ώρα, εκκενώνεται η αίθουσα του δικαστηρίου από φίλους των κατηγορουμένων αλλά και από τους συγγενείς του θύματος, προκειμένου να μεταφερθούν οι καταδικασθέντες. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις, ενώ ο πατέρας του θύματος ευχαρίστησε την δικαιοσύνη, μετά το άκουσμα της απόφασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: