sait

sait
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια ο δολοφόνος του Ρουσάκη (ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ +ΒΙΝΤΕΟ)

Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά για τη δολοφονία Ρουσάκη




Την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Γ. Ρουσάκη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Ηράκλειο σε συμπλοκή οπαδών του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, πρότεινε την Τετάρτη η εισαγγελέας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ (ΠΑΤΑ ΕΔΩ)


Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης οι απολογίες για το φονικό στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2011. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά του βασικού κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι δεν προκύπτει από πουθενά άμυνα από μέρους του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εισαγγελέας εξέφρασε τη λύπη της που και αυτή τη στιγμή της απολογίας, ο 26χρονος δεν συναισθάνθηκε τις συνθήκες και δεν έδωσε τη δυνατότητα στο δικαστήριο να του αναγνωρίσει, ίσως, κάποια ελαφρυντικά.

Αναφορικά με τον 23χρονο συγκατηγορούμενό του, η εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία καθώς, όπως είπε, δεν προέκυψε ούτε καν απλή συνέργεια. Δηλαδή, ο 23χρονος είδε το μαχαίρι του 26χρονου, δε συμμετείχε σε εγκλωβισμό του θύματος αλλά δεν ενθάρρυνε κιόλας. Προέκυψε, όμως, πρωτοβουλία από τον βασικό κατηγορούμενο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ίδια πρότεινε απαλλαγή και για τους 7 εκ των 19 κατηγορούμενων ενώ και για τους υπόλοιπους πρότεινε να μην κριθούν ένοχοι για την κακουργηματική πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης από άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αλλά για πλημμεληματικές πράξεις. «Πιθανολογούμε τι μπορεί να συνέβη, αλλά θα στηριχθούμε στα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρότασή μου είναι απαλλακτική. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι έχουν συνείδηση της πράξης τους η οποία με λυπεί και με προβληματίζει», είπε στην αγόρευσή της.
«Ένιωσα ότι κινδύνευα άσχημα»


Στην απολογία του για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης Ρουσάκης, ο 26χρονος βασικός κατηγορούμενος (και προφυλακισμένος) για τη δολοφονία είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι γινόταν εκείνο το βράδυ. Εκεί δεν γνώριζες ποιος σε βαράει και ποιον χτυπάς. Ήταν λάθος μου, το ξέρω. Αισθάνθηκα κίνδυνο εκείνη τη στιγμή που τους είδα να έρχονται κατά πάνω μου. Δεν γνώριζα το Ρουσάκη. Λυπάμαι πάρα πολύ για το θάνατο του άτυχου παιδιού. Ήταν λάθος όλων μας. Εγώ κατανοώ το δικό μου, γι’ αυτό και είμαι εδώ και σας μιλάω. Δεν ανέφερα ποτέ τη φράση “τα μαχαίρια μπροστά”. Από το στρίμωγμα αιφνιδιάστηκα. Εκείνη τη στιγμή με το μαχαίρι δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν μία ή δύο οι μαχαιριές. Ένιωθα ότι κινδύνευα άσχημα. Δεν ήθελα ποτέ μου να χτυπήσω κάποιον, να προκαλέσω κακό». Σε ερώτηση γιατί πέταξε μετά το μαχαίρι, είπε πως το έκανε από φόβο.

Ένταση, ωστόσο, προκάλεσε η απολογία του 23χρονου συγκατηγορούμενου, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν στην πεζογέφυρα και να συμμετείχε στη συμπλοκή, με βάση τις καταθέσεις του 26χρονου αλλά και ενός εκ των δύο ανηλίκων. Ο 23χρονος αμφισβήτησε την κατάθεση του 16χρονου, υπονοώντας ότι κάποιος του υπαγόρευσε το τι θα πει. «Δεν τον ξέρω, δε με ξέρει», είπε ο συγκατηγορούμενος, ενώ ερωτώμενος από την εισαγγελέα αν νιώθει αδικημένος για το ότι βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, απάντησε καταφατικά. «Έμεινα μέσα άδικα 6 μήνες. Έχουμε να γελάσουμε στο σπίτι ενάμισι χρόνο», είπε, για να του απαντήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου: «Η οικογένεια του θύματος δε θα γελάσει ποτέ. Ούτε η δική σας θα γελούσε αν ήσασταν εσείς στη θέση του θύματος».

Όπως προκύπτει από τις απολογίες (με τους οπαδούς του ΟΦΗ να έχουν απολογηθεί σχεδόν όλοι και έναν μόνο οπαδό του Παναθηναϊκού να έχει ολοκληρώσει την απολογία του), κανένας δεν ξέρει τίποτα, κανένας δεν είδε κανένα, ενώ όλοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην παραλιακή λεωφόρο να παρακολουθούν όσα εκτυλίσσονταν. Άλλος ισχυρίζεται ότι έπινε ποτό σε κοντινό μαγαζί και περνώντας είδε τί γινόταν, ενώ ο 23χρονος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν δίπλα στους αστυνομικούς όπου βρέθηκε αφού δέχτηκε ένα τηλεφώνημα ότι κάτι συνέβαινε.
Η παρέα του Γιάννη Ρουσάκη ανέφεραν ότι ενώ έρχονταν στο Ηράκλειο για καφέ, δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από το οποίο ενημερώθηκαν ότι κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο. Πάρκαραν το αυτοκίνητο του 19χρονου θύματος, λίγο μετά την πεζογέφυρα, κοντά σε ταβέρνα και κατέβηκαν. Ο ένας ισχυρίστηκε ότι αμέσως δέχτηκε μια πέτρα στο κεφάλι και λιποθύμησε, ενώ όταν συνήλθε είδε το φίλο του να κρατάει την κοιλιά του και να πέφτει. Μαζί με ένα ακόμη φίλο του τον βοήθησαν, ενώ δέχτηκαν και πάλι επίθεση. Τότε ο ένας εκ των δύο έφερε κοντά το αυτοκίνητο του Ρουσάκη, ενώ δέχονταν για ακόμη μια φορά επίθεση, έβαλαν μέσα τον 19χρονο, ο οποίος ξεστόμισε «είμαι καλά» και μετά κατέρρευσε.

Ισόβια ο δολοφόνος του Ρουσάκη

Ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό κρίθηκε ο 26χρονος, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2011 μαχαίρωσε τον άτυχο Γιάννη Ρουσάκη. «Καταπέλτης» η Εισαγγελέας, ξέσπασαν οι γονείς!


Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν βαρύτατη για τον 26χρονο, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Την ίδια ώρα αθώοι κρίθηκαν τόσο ο 24χρονος που κατηγορείτο για άμεση συνέργεια στο έγκλημα, όσο και οι 8 από τους κατηγορούμενους ενώ για τους υπόλοιπους υπήρξε καταδίκη μόνο για τη διατάραξη ειρήνης.

Οι γονείς του θύματος, μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, φορτίστηκαν συναισθηματικά. Έτσι, μόλις ολοκλήρωσε την νέα της τοποθέτηση η Εισαγγελέας, με την οποία εμμένει στην χθεσινή της ζητώντας την καταδίκη του 26χρονου για το φόνο του Γιάννη Ρουσάκη, οι χαροκαμένοι γονείς ξέσπασαν σε λυγμούς!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να συνέλθουν και να ηρεμήσουν! "Να αποδοθεί δικαιοσύνη" φώναξαν μεταξύ άλλων, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να συγκλονίζονται από το θέαμα.


Η ΠΟΙΝΕΣ

Η έδρα ανακοίνωσε την ποινή σε κλίμα έντασης και η διαδικασία σημαδεύτηκε πριν από λίγα λεπτά από το ξέσπασμα οργής της μητέρας και του πατέρα του αδικοχαμένου Γιάννη Ρουσάκη. Είσαι φονιάς, φώναξαν εναντίον του 26χρονου που καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Νωρίτερα η έδρα δεν έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του 26χρονου για ελαφρυντικά, όπως η ειλικρινής μεταμέλεια.

Στον 26χρονο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, και 5 έτη και 6 μήνες, στον 24χρονο που ήταν και ο βασικός συγκατηγορούμενος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, ενώ στον άλλο βασικό κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών. Στους υπόλοιπους κατηγορουμένους το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 5 μηνών, για τα οποία όμως θα ασκήσουν έφεση και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Αυτή την ώρα, εκκενώνεται η αίθουσα του δικαστηρίου από φίλους των κατηγορουμένων αλλά και από τους συγγενείς του θύματος, προκειμένου να μεταφερθούν οι καταδικασθέντες. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις, ενώ ο πατέρας του θύματος ευχαρίστησε την δικαιοσύνη, μετά το άκουσμα της απόφασης.


Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Περιγραφή σοκ των επεισοδίων - «ενοχή» πρότεινε ο εισαγγελέας

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Περιγραφή σοκ των επεισοδίων

Ενοχή, χωρίς κανένα ελαφρυντικά για τον 26χρονο στην υπόθεση της δολοφονίας Ρουσάκη σε επεισόδια οπαδών του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού στην Κρήτη πρότεινε η Εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση των απολογιών. Μαλιστα, όπως είπε, δεν προκύπτει από πουθενά άμυνα από μέρους του ή ότι νόμιζε πως βρίσκεται σε άμυνα...
Δηλαδή, οι κατηγορίες παραμένουν ως έχουν. Η Εισαγγελέας εξέφρασε τη λύπη της που και αυτή τη στιγμή της απολογίας όπως είπε, ο 26χρονος δεν συναισθάνθηκε τις συνθήκες και δεν έδωσε τη δυνατότητα στο δικαστήριο να του αναγνωρίσει, ίσως, κάποια ελαφρυντικά... Ο 26χρονος πάντως εμφανίστηκε συντετριμμένος...

Αναφορικά με τον 23χρονο συγκατηγορούμενό του, η Εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία καθώς όπως είπε δεν προεκυψε ούτε καν απλή συνέργεια. Δηλαδή, ο 23χρονος είδε το μαχαίρι του 26χρονου, δε συμμετείχε σε εγκλωβισμό του θύματος αλλά δεν ενθάρρυνε κιόλας! Προέκυψε, όμως, όπως είπε, πρωτοβουλία από τον βασικό κατηγορούμενο προς αυτή την κατεύθυνση....

Η ίδια πρότεινε απαλλαγή και για τους 7 εκ των 19 κατηγορουμενων ενώ και για τους υπόλοιπους πρότεινε να μην κριθούν ένοχοι για την κακουργηματική πράξη της διατάραξης κοινής ειρήνης από άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αλλά για πλημμεληματικές πράξεις.

Η εισαγγελέας στην αξιομνημόνευτη αγόρευση της, είπε ότι κινείται αυστηρά στους κανόνες της ποινικής δικονομίας. "Πιθανολογούμε τι μπορεί να συνέβη, αλλά θα στηριχθούμε στα αποδεικτικά στοιχεία", τόνισε. Κι εξήγησε: "Η πρότασή μου είναι απαλλακτική. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι έχουν συνείδηση της πράξης τους η οποία με λυπεί και με προβληματίζει"

Οι απολογίες των κατηγορούμενων ολοκληρώθηκαν και το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, προκειμένου η δίκη να συνεχιστεί με την πρόταση της Εισαγγελέως για καθέναν από τους 21 κατηγορούμενους, ενώ μαραθώνια αναμένεται να είναι και η διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Ίσως να έχουμε και απόψε την απόφαση, πράγμα που χαρακτηρίζεται πάντως ιδιαίτερα δύσκολο.


Μετανιωμένος εμφανίστηκε ο βασικός κατηγορούμενος
Μία θολή εικόνα για όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης Ρουσάκης, μετέφερε ο 26χρονος βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία, κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής απολογίας του. Εν μέσω αναφιλητών, και σαφώς συγκλονισμένος για όσα συνέβησαν, ο 24χρονος ανέφερε πως βρισκόταν και σύγχυση και πως γινόταν ένα χάος.

"Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τί γινόταν εκείνο το βράδυ. Εκεί δε γνώριζες ποιος σε βαράει και ποιον χτυπάς" - είπε, ενώ εμφανίστηκε μετανιωμένος, λέγοντας "Ήταν λάθος μου, το ξέρω. Αισθάνθηκα κίνδυνο εκείνη τη στιγμή που τους είδα να έρχονται κατά πάνω μου". "Δε γνώριζα το Ρουσάκη. Λυπάμαι πάρα πολύ για το θάνατο του άτυχου παιδιού" - πρόσθεσε.

Ο 26χρονος Ηρακλειώτης που βρίσκεται προφυλακισμένος, σήμερα, παραδέχεται το μεγάλο λάθος της συμπλοκής... "Ήταν λάθος όλων μας. Εγώ κατανοώ το δικό μου, γι'αυτό και είμαι εδώ και σας μιλάω.Δεν ανέφερα ποτέ τη φράση "τα μαχαίρια μπροστά"!" - είπε, εξηγώντας ότι δεν προέτρεψε κανένα να χτυπήσει, ενώ απέδωσε το μοιραίο χτύπημα στο Ρουσάκη, στον αιφνιασμό...

"Από το στρίμωγμα αιφνιδιάστηκα. Εκείνη τη στιγμή με το μαχαίρι δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν μία ή δύο οι μαχαιριές. Ένιωθα ότι κινδύνευα άσχημα. Δεν ήθελα ποτέ μου να χτυπήσω κάποιον, να προκαλέσω κακό" - είπε, ενώ στο γιατί πέταξε μετά το μαχαίρι, απέδωσε την ενέργειά του στο φόβο.

Η απολογία του 26χρονου ξεκίνησε λίγο πριν τις 11.00. Μάλιστα, από χθες, ο νεαρός φυλάσσεται από αστυνομικούς, μπροστά στο ενδεχόμενο επίθεσης εκ μέρους συγγενών του θύματος. Μάλιστα η μητέρα του 19χρονου Γ.Ρουσάκη, χθες ξέσπασε και απευθυνόμενη στο βασικό κατηγορούμενο φώναξε "το αίμα του Γιάννη να σε πνίξει, φονιά"!

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, λίγο πριν τις 13.00, με τις απολογίες των βασικών κατηγορούμενων να έχουν ολοκληρωθεί. Ένταση προκάλεσε, ωστόσο, η απολογία του 23χρονου συγκατηγορούμενου του 26χρονου, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν στην πεζογέφυρα και να συμμετείχε στη συμπλοκή, με βάση τις καταθέσεις του 26χρονου αλλά και ενός εκ των δύο ανηλίκων - η υπόθεση των οποίων έχει διαχωριστεί. Ο 23χρονος αμφισβήτησε την κατάθεση του 16χρονου, υπονοώντας ότι κάποιος του "υπαγόρευσε" το τί θα πει.

"Δεν τον ξέρω, δε με ξέρει" - είπε ο 23χρονος, ενώ ερωτώμενος από την Εισαγγελέα, αν νιώθει αδικημένος για το ότι βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, ο 23χρονος απάντησε πως νιώθει αδικημένος για τη συγκεκριμένη κατηγορία. "Έμεινα μέσα άδικα 6 μήνες. Έχουμε να γελάσουμε στο σπίτι, 1,5 χρόνο" - είπε ο 23χρονος, προκαλώντας την απάντηση της προέδρου του δικαστηρίου, που του υπενθύμισε πως "Η οικογένεια του θύματος δε θα γελάσει ποτέ. Ούτε η δική σας θα γελούσε αν ήσασταν εσείς στη θέση του θύματος".

Εν ολίγοις, όπως προκύπτει από τις απολογίες, και με τους οπαδούς του ΟΦΗ να έχουν απολογηθεί σχεδόν όλοι, και έναν μόνο οπαδό του Παναθηναϊκού να έχει ολοκληρώσει την απολογία του ... κανένας δεν ξέρει τίποτα, κανένας δεν είδε κανένα, ενώ όλοι τοποθετούν τον εαυτό τους, στην παραλιακή λεωφόρο, να παρακολουθούν όσα εκτυλίσσονταν. Άλλος ισχυρίζεται ότι έπινε ποτό σε κοντινό μαγαζί και περνώντας, είδε τί γινόταν. Ο 23χρονος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν δίπλα στους αστυνομικούς, στην παραλιακή, όπου βρέθηκε αφού δέχτηκε ένα τηλεφώνημα ότι κάτι συνέβαινε.

Η παρέα του 19χρονου Γιάννη Ρουσάκη, δύο νεαροί, ανέφεραν ότι ενώ έρχονταν στο Ηράκλειο για καφέ, κι ενώ βρίσκονταν στο ύψος της Αλικαρνασσούς δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από το οποίο ενημερώθηκαν ότι κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο. Πάρκαραν το αυτοκίνητο του 19χρονου θύματος, λίγο μετά την πεζογέφυρα, κοντά σε ταβέρνα και κατέβηκαν.

Ο ένας ισχυρίστηκε ότι αμέσως δέχτηκε μια πέτρα στο κεφάλι και λιποθύμησε, ενώ όταν συνήλθε είδε το φίλο του να κρατάει την κοιλιά του και να πέφτει. Μαζί με ένα ακόμη φίλο του τον βοήθησαν, ενώ δέχτηκαν και πάλι επίθεση. Τότε ο ένας εκ των δύο έφερε κοντά το αυτοκίνητο του Ρουσάκη, ενώ δέχονταν για ακόμη μια φορά επίθεση, έβαλαν μέσα τον 19χρονο, ο οποίος ξεστόμισε "είμαι καλά" και μετά κατέρρευσε. Δεν ήταν παρά μόνο, στο Βενιζέλειο, που διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι νεαροί δεν είχαν δει ούτε αιμορραγία.

Εν τω μεταξύ "θόρυβο" προκάλεσε η απολογία του 42χρονου, που ισχυρίστηκε πως έσπευσε να βοηθήσει να σταματήσει το περιστατικό, αρνούμενος τη συμμετοχή του σε αυτό. Δικαιολόγησε την επιθετικότητα προς τους αστυνομικούς, επειδή όπως είπε 30 χρόνια τώρα συμβαίνουν τα ίδια και δε γίνεται τίποτα, ενώ ταυτόχρονα δικαιολογήθηκε, λέγοντας πως δεν μπορούσε να σταματήσει τη συμπλοκή - άλλωστε ούτε καν οι αστυνομικοί δεν μπροούσαν.

Η δίκη των 21 που κατηγορούνται για συμμετοχή στην αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, που κατέληξε στη δολοφονία του 19χρονου Γ.Ρουσάκη συνεχίζεται σήμερα.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, όπως και σήμερα, στο Δικαστικό Μέγαρο, τόσο μέσα όσο και έξω, τέθηκαν σε ισχύ δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, ενώ στήθηκε ξανά η μαγνητική πύλη από την οποία περνούν οι πάντες - κατηγορούμενοι, μάρτυρες, ακόμη και οι δικηγόροι!

Το αίμα του Γιάννη να σε πνίξει, φονιά

Ξέσπασμα οργής της μάνας του Ρουσάκη: «Το αίμα του Γιάννη να σε πνίξει, φονιά»

Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική συμπλοκή οπαδών, που κατέληξε στη δολοφονία του Γ. Ρουσάκη, κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, τον Σεπτέμβριο του 2011. Δραματικές λεπτομέρειες και σκηνές στον χώρο του δικαστηρίου

το χρονικό σχετικα βιντεο


Δραματικές σκηνές με ξεσπάσματα της μάνας εναντίον του κατηγορουμένου εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης όπου άρχισε η δίκη των 21 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη το Σεπτέμβριο του 2011.

Η μητέρα του 21χρονου θύματος σε μια προσωρινή διακοπή της δίκης πλησίασε τον βασικό κατηγορούμενο και ξέσπασε, φωνάζοντας: «Το αίμα του Γιάννη να σε πνίξει, φονιά...».

Ο βασικός κατηγορούμενος βρίσκεται στην αίθουσα του Δικαστηρίου, με αλεξίσφαιρο γιλέκο, περιστοιχισμένος από αστυνομικούς και απομονωμένος από τους συγκατηγορούμενούς του, ενώ το δικαστικό μέγαρο βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό, με διμοιρίες των ΜΑΤ να το έχουν κυκλώσει και ισχυρή αστυνομική δύναμη να βρίσκεται τόσο στο ισόγειο όσο και στον πρώτο όροφο. Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί και μαγνητική πύλη για τον έλεγχο των διερχομένων στη δικαστική αίθουσα.

Καταλυτική ήταν η κατάθεση αστυνομικών της ασφάλειας που περιέγραψε καρέ καρέ τη μοιραία συμπλοκή μεταξύ των οπαδών περιγράφοντας τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη για να καταλήξουν στο γεφυράκι κοντά στο Παγκρήτιο στάδιο. Ο ίδιος έκανε λόγο για μάχες σώμα με σώμα με καδρόνια, πέτρες ακόμα και φτυάρια και ότι άλλο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο με την αγριότητα να προκαλεί αίσθηση ακόμα και στους αστυνομικούς που κλήθηκαν να παρέμβουν στη συμπλοκή. Όπως ο ίδιος τόνισε εκείνη τη νύχτα θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλοι νεκροί από τη συμπλοκή.

«Ζητώ συγγνώμη από όσους με ακούνε, όμως ήταν ευτύχημα που είχαμε μόνο έναν νεκρό» ανέφερε, κατά την ακροαματική διαδικασία, ένας αστυνομικός, από τους βασικούς μάρτυρες. Ο ίδιος αστυνομικός μίλησε για αγριότητα των δύο ομάδων των νεαρών, που κρατούσαν καδρόνια, φτυάρια, πέτρες και, βλέποντας- όπως είπε- το κακό να έρχεται, ζήτησε άδεια να πέσουν χημικά είτε να πυροβολήσει στον αέρα εκφοβιστικά. Ελαβε, όμως, αρνητική απάντηση.

«Πιστεύω πως αν πυροβολούσαμε, δεν θα φτάναμε εδώ» κατέθεσε στη συνέχεια και ο δεύτερος αστυνομικός.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης στην κατάθεσή του το θανατηφόρο χτύπημα στον πνεύμονα που δέχτηκε ο Ρουσάκης έγινε από ένα μαχαίρι και από ένα δράστη.

Ο πρώτος μάρτυρας, που κλήθηκε να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία, ήταν ο πατέρας του άτυχου 21χρονου, ο οποίος μίλησε για λίγα λεπτά, αφού δεν ήταν παρών στη συμπλοκή, παρά μόνο είδε το γιο του να φεύγει από τα Μάλια με την παρέα του, υποθέτοντας ότι θα πήγαιναν στη Χερσόνησο και ζήτησε την τιμωρία των δραστών.

29/03/2007- Eίναι μεγάλο αλλά αξίζει να το διαβάσει


29/03/2007- Eίναι μεγάλο αλλά αξίζει να το διαβάσει όποιος θέλει να δει τι έγινε τότε... 



Η χειρότερη στιγμή του αθλητισμού εδώ και 20 βάλε χρόνια. Είναι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα από 
κείνη τη περίοδο




Δεκατρία άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Final 8 του Κυπέλλου στο γυναικείο βόλεϊ. Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ των 18 ατόμων που προσήχθησαν και κρατήθηκαν, γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία, προέκυψαν σε βάρος τους στοιχεία για συμμετοχή στις συμπλοκές, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 25χρονου και τον τραυματισμό άλλων έξι ατόμων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ένας ανηψιός βουλευτή, ένας γιος αστυνομικού, ένας άνδρας του πολεμικού ναυτικού και ένας ανήλικος. 

Εξάλλου, σήμερα έγινε η νεκροτομία στον άτυχο φίλαθλο, από την οποία και θα διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Όπως έγινε γνωστό από χθες, έφερε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα από μαχαίρι. Σήμερα έγινε γνωστό πως ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για φόνο και πολλαπλά χτυπήματα που προήλθαν από δύο διαφορετικά μαχαίρια. Το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη (ή των δραστών), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σαφείς μαρτυρίες. 

Έφοδος σε έντεκα συνδέσμους 
Έφοδο σε 11 συνδέσμους οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία. Οι αρχές βρήκαν λοστούς, μαχαίρια, ρόπαλα μπέιζμπολ, ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και μια ζυγαριά ακριβείας, ενώ προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις. 
Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς διακριτικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, είχαν κανονισμένο ραντεβού έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη στο Φάληρο και το κομβόι από τα μηχανάκια, το «ιππικό» των χούλιγκαν, ξεκίνησε την πορεία του για τη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, διασχίζοντας κεντρικά σημεία της Αθήνας και κάνοντας στάσεις ανά τακτά διαστήματα. 

Οι κινήσεις των «πράσινων» δεν διέφεραν σε τίποτα από αυτές των... ομολόγων τους του εχθρού, απλά άλλαζε η εκκίνηση της πορείας και ο δρόμος προς το σημείο αναφοράς. 
Πεδίο μάχης η λεωφόρος Λαυρίου! 

Στη λεωφόρο Λαυρίου 88 στην κάθοδο, περίπου στις 3.30 το απόγευμα, οι «κόκκινοι», σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, άφησαν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν οργανωμένα σαν κανονικός στρατός στο ραντεβού. Κι όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα από γνωστό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιδικών παιχνιδιών! 
Παρέκκλιση από την πορεία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αντίθετα, όποιος έμοιαζε «ένοχος» τιμωρούνταν πάραυτα! 
Αυτό το κατάλαβε καλύτερα και ο παίκτης της Μαρκό, Δημήτρης Καραβίδας, του οποίου το «έγκλημα» ήταν ότι φορούσε την πράσινη φόρμα της προπόνησης με το αμπελόφυλλο στο στήθος. Πού να ήξερε ότι αυτό θα του στοίχιζε μια μαχαιριά στο μηρό! 
Στη λεωφόρο Λαυρίου, στη διασταύρωσή της με τη Δημητρίου Χούντα, οι «πράσινοι» είχαν στήσει το δικό τους καρτέρι, σύμφωνα πάντα με όσα λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 300 άτομα περιμένουν τον εχθρό να εμφανιστεί. Το μακελειό δεν αργεί να αρχίσει...

Οι δύο στρατοί, πλήρως εξοπλισμένοι με ό,τι θα μπορούσε να τους παρέχει η φύση, η αποθήκη τους, η κουζίνα του σπιτιού τους ρίχτηκαν στη μάχη. 
Μαχαίρια, πέτρες, λοστοί, αξίνες, βόμβες μολότοφ, κάποιοι κάνουν λόγο για αεροβόλα όπλα και για τα γνωστά στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων! Τα πάντα οργανωμένα στην εντέλεια! 
Οι «πράσινοι» κάνουν το λάθος να «αδειάσουν» με τη μία τα πολεμοφόδιά τους στον εχθρό, σύμφωνα με τις «κόκκινες» μαρτυρίες.

Ακόμα και το γύρω σκηνικό λες και περίμενε τη μάχη. Ο δρόμος, πρόσφατα ξυσμένος για να ασφαλτοστρωθεί εκ νέου, παίζει τον δικό του ρόλο στο πεδίο της μάχης.

Ο κουρνιαχτός από τη σκόνη και τα εκατοντάδες καπνογόνα που ανάβουν μεγαλώνουν τον πανικό, τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. 

Για περισσότερο από μισή ώρα η λεωφόρος Λαυρίου και η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης οργανωμένων στρατών χούλιγκαν που μπορεί να μην έφεραν διακριτικά, αλλά ήξεραν πολύ καλά ποιον χτυπούσαν και ποιον προστάτευαν! 
Καταστήματα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στο έλεος των δύο παρατάξεων. 

Οι πρώτοι τραυματίες άρχισαν την προσπάθεια εξεύρεσης ασφαλούς σημείου για να καλυφθούν. Παρακαλούσαν τους καταστηματάρχες να τους δώσουν άσυλο! 
Κάποιοι άλλοι έψαχναν τρόπο να ανεφοδιαστούν με νέα πολεμοφόδια. Ο,τι υπήρχε και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αμέσως έμπαινε στην υπηρεσία τους και πολλά από αυτά επιστρατεύθηκαν από τα γύρω καταστήματα. 

Κι όταν οι συγκρούσεις αρχίζουν να κοπάζουν, η τρομοκρατία δεν σταματά! 
Για περισσότερο από μία ώρα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Παιανίας γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το να εκφράζεις τις συλλογικές σου προτιμήσεις έχει και το τίμημά του! 
Το τραγικό τέλος... 

Στη λεωφόρο Λαυρίου 110 ένα αυτοκίνητο βρίσκεται εγκλωβισμένο από τους «στρατιώτες», οι οποίοι το χτυπούν. Ο οδηγός πανικόβλητος πατάει το γκάζι για να σπάσει τον κλοιό και μαζί του παρασέρνει τον άτυχο 25χρονο που προσπαθούσε να ξεφύγει από τους δικούς του διώκτες! 

Θρήνος στο ΚΑΤ 
Η είδηση για τη μεταφορά τραυματισμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο νοσοκομείο ΚΑΤ δεν άργησε να διαδοθεί. Περίπου 50 οπαδοί του Παναθηναϊκού, λοιπόν, έσπευσαν στο νοσοκομείο λίγη ώρα μετά το τέλος των επεισοδίων, προκειμένου να μάθουν νέα για τους τραυματίες ομοϊδεάτες τους. Εκεί βρισκόταν ήδη ισχυρή αστυνομική δύναμη υπό το φόβο νέων επεισοδίων και δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο. Στην είδηση του θανάτου του 25χρονου οι περισσότεροι λύγισαν και ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ προειδοποιούσαν μπροστά στους αστυνομικούς πως σύντομα θα υπάρξουν αντίποινα. Αρκετοί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να εισέλθουν στο νοσοκομείο, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν ειρηνικά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως συμμερίζονταν τον πόνο τους για το χαμό του άτυχου 25χρονου. 

Ξύλο λόγω κάμερας 

Ηταν φανερό πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έψαχναν κάπου να ξεσπάσουν στην είδηση του θανάτου του 25χρονου και, απ ό,τι φαίνεται, δεν άργησαν να βρουν το θύμα. Ενας κάμεραμαν προσπάθησε να τραβήξει πλάνα ανάμεσα στους οπαδούς και δέχθηκε επίθεση από την πλειοψηφία. Ενας δημοσιογράφος προσπάθησε να ζητήσει το λόγο, αλλά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου βρέθηκε κι αυτός στην άσφαλτο, έχοντας από πάνω του γύρω στα 20 άτομα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε απόσταση δύο μέτρων άφησαν τους οπαδούς να δράσουν ανενόχλητοι για περίπου δύο λεπτά και εν συνεχεία αποφάσισαν να επέμβουν. 

«Τον έσφαξαν, ρε παιδιά» 

Γύρω στις 7 μ.μ. ένας οπαδός του Παναθηναϊκού με κηλίδες αίματος στο τζιν και στα παπούτσια του πλησίασε τους δημοσιογράφους και ρώτησε για την ανακοίνωση των γιατρών. Μόλις πληροφορήθηκε πως γινόταν λόγος για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μόνο μία μαχαιριά ξέσπασε... «Δεν είναι δυνατόν. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κρύβουν. Εγώ τον κατέβασα από το ασθενοφόρο, φίλος μου ήταν. Τον είχαν μαχαιρώσει και στα δύο πόδια. Τον έσφαξαν, ρε παιδιά. Του έκοψαν όλες τις αρτηρίες. Ηξεραν πού μαχαίρωναν. Ακόμα και δέρμα από το κεφάλι του έβγαλαν. Ηταν επαγγελματίες». 

Αρον άρον αποχώρησε ο Νίκος Λεμονής 

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ πήγαν παίκτες και παράγοντες της Μαρκό μόλις έμαθαν για τον τραυματισμό των συμπαικτών τους. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο γιος του Τάκη Λεμονή, Νίκος, ο οποίος αγωνίζεται στη Μαρκό. Βέβαια, ο γιος του προπονητή του Ολυμπιακού αποχώρησε αμέσως, φοβούμενος μήπως γίνει αντιληπτός από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. 

Οι τραυματίες 

Αυτό που παραμένει απροσδιόριστο είναι ο αριθμός των τραυματιών. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, στο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν επτά τραυματίες, από τους οποίους οι δύο ήταν πιο σοβαρά, αλλά διέφυγαν τον κίνδυνο, ένας πήρε εξιτήριο με δική του ευθύνη, αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ακόμα δύο, λιγότερο σοβαρά, παρέμειναν στο νοσοκομείο. Μεμονωμένα πήγαν στο Κέντρο Υγείας του Κορωπίου τέσσερις με θλαστικά τραύματα που έφυγαν, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τρεις πήγαν στο Λαϊκό και στη συνέχεια στην ασφάλεια για να καταθέσουν, ενώ υπήρξαν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ότι κάποιοι κατέφυγαν στο Τζάνειο στον Πειραιά.

Μόνοι τους στα νοσοκομεία πολλοί από τους τραυματίες 

Αρκετοί από τους τραυματίες που πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομεία για να δεχτούν τις πρώτες βοήθειες δεν θέλησαν να μείνουν περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο. 
Ο λόγος ήταν ότι έχουν ποινικό μητρώο και γνώριζαν ότι μετά τα όσα έγιναν η έρευνα των αστυνομικών αρχών θα συμπεριλάμβανε τα νοσοκομεία και γι αυτό ήθελαν να αποφύγουν πιθανή προσαγωγή ή σύλληψη. Σίγουρα, το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο Αττικής ήταν ένα από αυτά που περιέθαλψαν τραυματίες με τον αριθμό να παραμένει συγκεχυμένο. Δύο ήταν ελαφρά τραυματισμένοι, ο ένας με τραύματα στο κεφάλι και στον δεύτερο έγιναν εξετάσεις. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα τρεις τραυματίες, οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν τραύματα από μαχαίρι, πήγαν στο Λαϊκό και μετά τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ για να δώσουν κατάθεση και για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν κάποιον από τους συλληφθέντες. 
Παράλληλα κυκλοφόρησαν φήμες ότι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο Λαϊκό αναζητώντας τραυματισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Εγιναν 18 συλλήψεις από την αστυνομία 

Σε 18 προσαγωγές ατόμων που συνεπλάκησαν στα επεισόδια της Παιανίας προχώρησε χθες η αστυνομία. 
Οπως ανακοίνωσε (επίσημα) στις 6.45 μ.μ., συνελήφθησαν οι έξι, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι σαν «αστακοί», αφού είχαν στην κατοχή τους από μαχαίρια μέχρι οτιδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο μπορεί να φανταστεί κανείς, ενώ στη λεωφόρο Λαυρίου «ανακαλύφθηκε» ακόμη και αυτοσχέδιο φλογοβόλο! Στο αστυνομικό ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, ότι: 1) προκλήθηκε καταστροφή δύο αυτοκινήτων, 2) υπέστησαν φθορές τρία καταστήματα. 
Σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας έκανε λόγο για άμεση επέμβασή της, αλλά όταν ειδοποιήθηκε τα θλιβερά επεισόδια είχαν συμβεί. 
Ο υπουργός μίλησε ευθέως για προκαθορισμένο ξεκαθάρισμα λογαριασμών: «Οι αστυνομικές αρχές, όταν ειδοποιήθηκαν, έφτασαν άμεσα στο σημείο. Ομως, ήταν αργά, είχε γίνει το κακό. Οι δύο ομάδες οπαδών είχαν προσυνεννοηθεί. Υπάρχει λύπη και προβληματισμός για το γεγονός. Μας απασχολεί έντονα». 

Τα γεγονότα της Παιανίας προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ο οποίος έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιο και στο διοικητή Ασφαλείας Αττικής Δρόσο Μπουγούδη να διερευνήσουν το θέμα και ν αποδώσουν ευθύνες. 
Για την αναζήτηση των υπόπτων ήδη διενεργεί προανάκριση η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. 
Να σημειωθεί ότι οι δύο απ τους τέσσερις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που χτύπησε τον άτυχο νεαρό συνελήφθησαν.

Ετοιμάζονται αντίποινα 

Ο «πράσινος» στρατός, που δεν περίμενε ότι ο αντίπαλος θα είχε οργανωθεί τόσο καλά και ότι θα είχε επιστρατεύσει όλη την «αφρόκρεμα» για να ριχτεί στη μάχη, ετοιμάζεται για αντίποινα. 
Πέρυσι, το περιστατικό με το μαχαίρωμα οπαδού του Παναθηναϊκού στη Γλυφάδα είχε ως αποτέλεσμα 23 σύνδεσμοι του Ολυμπιακού να δεχτούν επιθέσεις. Η νέα τροπή, όμως, που πήρε ο πόλεμος μετά το θάνατο του 25χρονου οξύνει τη βεντέτα... 
Φήμες για επιθέσεις 

Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν φήμες που είχαν να κάνουν με αντίποινα. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ότι οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Χαϊδάρι με το σενάριο να μην επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές αρχές. 
Ο ουρανός σκοτείνιασε. Η Παιανία μύρισε θάνατο. Τα πόδια με κρατούσαν με δυσκολία. Ετρεμαν στη θέα του μακελειού. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης χτυπούσε... κόκκινο. Η ζωή στο... πράσινο. Και λίγα μέτρα πιο πέρα το καρτέρι του θανάτου. Ενας νέος πεσμένος στην άσφαλτο. Ψυχορραγούσε και από πάνω οι δήμιοί του φώναζαν για τη χαριστική βολή. 

Δεν πίστευα ότι τα σενάρια και των πλέον ψυχρών δολοφονιών θα εξελίσσονταν μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια μου, σαν ένα κόμικ θανάτου στη λεωφόρο Λαυρίου, με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών! 
Οι «αιώνιοι» γνωστοί άγνωστοι των ελληνικών γηπέδων απέκτησαν πλέον ταυτότητα. Είναι οι εν ψυχρώ δολοφόνοι και συνάμα τα υποψήφια θύματα της «αιώνιας» βεντέτας μεταξύ «κόκκινων» και «πράσινων». 
Ενα ακόμη ραντεβού θανάτου είχε δοθεί μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού -και μάλιστα προγραμματισμένο- στη λεωφόρο Λαυρίου. 

Αφορμή το βόλεϊ 
Η αναμέτρηση των γυναικείων ομάδων για το Κύπελλο του βόλεϊ στην Παιανία ήταν απλά η αφορμή για να δοθεί το ραντεβού. Πώς άλλωστε θα περνούσαν «απαρατήρητοι» μέσα από την Αθήνα δύο ολόκληροι στρατοί και μάλιστα καβαλάρηδες σε δεκάδες δίκυκλα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας; 
Χωρίς κασκόλ, χωρίς διακριτικά των ομάδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένα προμελετημένο ραντεβού. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον άγριο πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια μέσα στην Αθήνα και κανείς δεν τολμά να αναφέρει. Κανείς δεν τολμά να σταματήσει. 
Ηταν όλα προγραμματισμένα, όπως πριν από λίγους μήνες στο Μετς, στα Πατήσια, στην Ηλιούπολη και στα Πετράλωνα, όπου και εκεί χάθηκε μία ακόμη ζωή και αρκετοί τραυματίστηκαν. Κανείς δεν συνελήφθη και όλοι πειθάρχησαν στην ομερτά. 
Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα το πλέον αποκαλυπτικό για την αδυναμία των Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Ακόμη και όταν οι διοργανωτές (ΕΟΠΕ και δήμος) απευθύνθηκαν προς τους δύο συλλόγους και τους οπαδούς τους, ζητώντας τους να μην έρθουν στην Παιανία, κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Κανείς δεν ασχολήθηκε. Από εκεί όμως πρέπει να αρχίσει σήμερα η εισαγγελική έρευνα.

Στα στενά από νωρίς 
Οι «πράσινοι» περίμεναν από νωρίς στην Παιανία. Ανενόχλητοι. Είχαν πιάσει τα στενά, χωρίς κανείς να τους εμποδίσει. Είχαν οπλιστεί με καδρόνια, πέτρες και σίδερα από τις οικοδομές. Κανείς δεν τους ρώτησε τι περιμένουν... 

Οι «κόκκινοι» με περισσότερα από 150 δίκυκλα πέρασαν από το κέντρο της Αθήνας ντάλα μεσημέρι. Ανέβηκαν τη Συγγρού, πέρασαν τη Β. Σοφίας. Στην αρχή της Μεσογείων έκαναν στάση. Αστυνομία δεν υπήρχε. Ισως κάποιες μηχανές της Ασφάλειας. Τα περισσότερα δίκυκλα δεν είχαν πινακίδες.

Οι «αρχηγοί» μιλούσαν στα κινητά με την εμπροσθοφυλακή τους για να δουν πού είναι ο... εχθρός. Λίγο μετά ξεκίνησαν πάλι. Πέρασαν «αέρας» όλη τη Μεσογείων. Σε κάποια φανάρια δεν σταμάτησαν καν. Οι περαστικοί έμεναν άφωνοι μπροστά στη θέα του στρατού που σου προκαλούσε φόβο και δέος. Μόνο που σε κοιτούσε κάποιος μέσα από το κράνος ένιωθες ένοχος. 
Πριν μπουν στη Λαυρίου σταμάτησαν πάλι. Νέες συνεννοήσεις, λίγο πριν από την Παιανία έγινε νέα στάση. Εφυγαν μπροστά οι μισοί... Ετσι ήταν το σχέδιο των στρατηγών. Μετά έγινε η μεγάλη επίθεση. 
Η πρώτη σύγκρουση έγινε έξω από το «Τζάμπο», Λαυρίου 88. Μάχη σώμα με σώμα ακόμη και πάνω στα μηχανάκια. Μερικά από αυτά μέχρι αργά χθες βράδυ κείτονταν μαζί με τρία κράνη στην άκρη του δρόμου. Οι μολότοφ έπεφταν βροχή πλάι σε ένα σχολικό λεωφορείο... 

«Τέλειωσέ τον...» 
Η ευθεία στη λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ των οδών Δημητρίου Χούντα και Απόστολου Χούντα μετατράπηκε σε κόλαση. Για μισή ώρα το απόλυτο χάος. Μαχαίρια και πιστόλια φωτοβολίδων ευθεία στον εχθρό. Οσο πιο μεγάλες απώλειες τόσο καλύτερα. Αυτή ήταν η «εντολή». Ετσι έλεγε το ένστικτο. Η πώρωση και η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο.

«Τέλειωσέ τον...» φώναζε ένας από τους δολοφόνους στο συνεργάτη του που έσφαζε σαν αρνί τον 25χρονο από τον Κολωνό. Ετσι απλά. Κυνικά. Δολοφονικά. Μέχρι την επόμενη φορά. Μέχρι να βρεθεί και ο ίδιος σε κάποια γωνιά, αδύναμος, ακούγοντας για τελευταία φορά στη ζωή του τον ήχο του θύτη του: «τέλειωσέ τον».

Οι αυτόπτες μάρτυρες πολλοί.Ολοι φοβισμένοι, παρακολούθησαν ιδίοις όμμασι το μακελειό που συντελέσθηκε στην οδό Λαυρίου και τη βαναυσότητα με την οποία συνεπλάκησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

«Πόλεμος»... Αυτή η λέξη έβγαινε από τα στόματα όλων, κατοίκων, ιδιοκτητών καταστημάτων και απλών περαστικών, οι οποίοι ακόμη και αρκετές ώρες μετά τα τραγικά συμβάντα παρέμεναν ανάστατοι και δεν πίστευαν στο μαζικό έγκλημα του οποίου έγιναν μάρτυρες. 
«Από τον πόλεμο είχα να δω τέτοιο μίσος» λέει ο κ. Γρηγόρης και συνεχίζει «σήκωναν τα πουκάμισα, έβγαζαν τους σουγιάδες και μαχαίρωναν... σκοτείνιασε η περιοχή».

«ΗΘικοί αυτουργοί οι πρόεδροι των ομάδων» 

Ο Γιώργος, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, φωτογραφίζει τους, κατά την άποψή του, ηθικούς αυτουργούς: «Ρωτήστε τους προέδρους των ομάδων να σας πουν γιατί έγιναν όλα αυτά. Κάντε τον Νικολαϊδη ήρωα, που τουλάχιστον προσπαθεί, για να γλιτώσουμε από δαύτους», ενώ ο κ. Μιχάλης καταθέτει πως «πρώτη φορά είδα τόση ωμή βία». 
«Παρούσα-απούσα η αστυνομία» 


Οσοι είχαν τη... δυστυχία να δουν από κοντά το τι συνέβη, από την αρχή μέχρι το τέλος, ρίχνουν ευθύνες στην αστυνομία για την «αδυναμία της να παρέμβει» όπως καταγγέλλουν. 
«Η αστυνομία ήταν εδώ, αλλά δεν έκανε τίποτα. Ηταν παρούσα-απούσα. Καμία προσπάθεια παρεμπόδισης των εγκληματικών αυτών ενεργειών» λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Καταστηματάρχης είδε «εκατοντάδες μηχανάκια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει να περνούν νωρίτερα (γύρω στη 1:30 μ.μ.) και να στρίβουν στο δρόμο «Σωτ. Απ. Χούντα», κάθετο στη Λαυρίου, «προκειμένου να κρυφτούν σε άλλα στενά και να στήσουν καρτέρι στους... εχθρούς τους», ενώ ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, μία... ανάσα από το σημείο τέλεσης του εγκλήματος, καταθέτει πως «οι οπαδοί του Παναθηναϊκού την είχαν... στημένη σ' αυτούς του Ολυμπιακού περιμένοντάς τους στην οδό «Δημ. Σ. Χούντα» και όταν οι τελευταίοι έκαναν την εμφάνισή τους από την οδό Λαυρίου, όρμησαν κατά πάνω τους και ακολούθησε πανικός. 
Ξέρω πως ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού αυτοί που είχαν στήσει το καρτέρι, καθώς είχαν περάσει νωρίτερα και μερικοί φορούσαν πράσινα κασκόλ. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών όμως κανείς δεν έφερε διακριτικά». 
Ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη λαϊκής τέχνης αναφέρει πως: «Εχω να δω τόσα βεγγαλικά από το Πάσχα. Το τι φωτοβολίδα έπεσε, δεν μπορείτε να το φανταστείτε». 
«Μαύρισαν όλα» 


«Είδα περισσότερα από 200 άτομα, ντυμένα από την κορφή μέχρι τα νύχια με μαύρα ρούχα, να διασχίζουν τη Λαυρίου» λέει ιδιοκτήτης βενζινάδικου -το οποίο βρίσκεται σε σχετική απόσταση από την οδό Λαυρίου 110, τοποθεσία όπου συντελέσθηκε η τραγωδία- και συνεχίζει «μαύρισαν όλα. Μέχρι και τα κράνη που φορούσαν ήταν μαύρα. Τρομάξαμε όσοι ήμασταν στο βενζινάδικο. Μάλιστα περισσότερα από 20 άτομα όρμησαν στο περίπτερο του Θανάση και έπαιρναν ό,τι έβρισκαν. Από νερά, μέχρι γάλατα και αναψυκτικά». 

Την ημέρα που ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, απέστειλε επείγουσα επιστολή-προειδοποίηση προς την ΕΠΟ και τις άλλες 52 εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για «μηδενική ανοχή σε θέματα βίας και ρατσισμού» (με πιο πρόσφατη αφορμή τα παρατράγουδα σε Καραϊσκάκη και Οσλο προ ημερών), αυτήν ακριβώς την ημέρα φτάσαμε στο «μη παρέκει» σε τούτη τη χώρα! Ηταν, άλλωστε, βέβαιο ότι οδεύαμε προς εκεί ολοταχώς, αλλά άπαντες προτιμούσαν να στρουθοκαμηλίζουν... 

Το «Goal» όχι ως «Κασσάνδρα», αλλά αξιολογώντας δημοσιογραφικά τις πληροφορίες του και προβλέποντας την ισχυρή πιθανότητα που υπήρχε, είχε πρώτο θέμα χθες στη σελ. 62, στο ρεπορτάζ του βόλεϊ, όλα όσα -δυστυχώς- έγιναν τελικά το μεσημέρι στην Παιανία! 
Το ίδιο «καμπανάκι» χτύπησαν από τα ξημερώματα που κυκλοφόρησαν και άλλες εφημερίδες («Φως», «Sportime», «Sport ΧL»)... 

Aγωνιώδης έκκληση είχε απευθυνθεί ούτως ή άλλως στη συνέντευξη για τη διοργάνωση του Κυπέλλου βόλεϊ Γυναικών, προφανώς όμως σε ώτα μη ακουόντων... 
Ο τόπος βούιζε για το ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από την ώρα που δόθηκαν από 500 εισιτήρια σε οργανωμένους οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού... 
Ο τόπος βουίζει μήνες τώρα - από το «πρώτο αίμα» στο Μετς μέχρι τα αλλεπάλληλα «πεσίματα» των μεν και των δε (και άλλων οργανωμένων άλλων ομάδων) ένθεν κακείθεν... 
Στο Internet κυκλοφορούν βίντεο από πρόσφατα αιματηρά «ντου»... 
Σε forum οπαδών γίνονται αναφορές για τους Σέρβους, τους Ρώσους, τους Ιταλούς 

«αδελφούς» που συνδράμουν για να τιμωρηθούν οι «εχθροί»...

Γραφεία συνδέσμων καίγονται τις νύχτες, μηχανοκίνητος «στρατός» κινείται και χτυπά με πειθαρχία στρατιωτική (!), σε εφημερίδες δημοσιεύονται εμετικά κείμενα σε σελίδες αφιερωμένες στους οργανωμένους...

Οταν δεν τα καταφέρνουν μέσα στο γήπεδο ή στην κερκίδα, επιχειρούν να λύσουν τις διαφορές τους στα στενά και στις πλατείες...

Ολα τα παραπάνω έχουν γραφτεί πολλάκις, έχουν επισημανθεί σε βαθμό να θεωρούμαστε «γραφικοί» και «Δον Κιχώτες» όσοι τα λέμε, όμως άπαντες (στην ουσία) κωφεύουν. Δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, φοβούνται, ίσως να τους βολεύει, μπορεί να είναι άβουλοι... 
Πλέον, όμως, σώθηκε και η τελευταία δικαιολογία των αρχόντων! Τώρα πια έχουμε νεκρό από τη μάχη των «ταγμάτων θανάτου»... 

Μετακινήθηκαν μαζικά με μηχανές 300-400 με χαλασμένα μυαλά, έτοιμα να δολοφονήσουν τον απέναντι και να δολοφονηθούν, διέσχισαν τη μισή Αθήνα, συγκρούστηκαν σε πολυσύχναστη λεωφόρο, σε κατοικημένη περιοχή και παραδόξως, κιόλας, ο θάνατος συνάντησε μόνον έναν! Πάλι καλά...

Το ρολόι τώρα που γράφω δείχνει μεσάνυχτα (στην πραγματικότητα, αλλά και στην αθλητική κοινωνία)! Μαύρο σκοτάδι και ουδείς πολιτικός άρχοντας έχει αποφασίσει να ενεργήσει δραστικά. Μόνο ο Μπελιγράτης ανέβαλε σωστά τη δραστηριότητα του βόλεϊ για το Σαββατοκύριακο. Οι υπόλοιποι ή είναι αναίσθητοι και αδιάφοροι ή έτσι δείχνουν... 
Αυτό το κράτος έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του να τελειώσει, να καθαρίσει τον «κόπρο του Αυγείου» ΑΜΕΣΑ. Μπορεί και πρέπει, έστω και τώρα που φαντάζει λίγο αργά.

 Κάλλιο αργά, πάντως, παρά ποτέ... 
Κι αν... δράσει δείχνοντάς μας ότι δεν μπορεί, αλίμονό μας! Τι θ απομένει; Να μεταναστεύσουμε;

«Το ραντεβού το γνώριζε η μισή Αθήνα»! 
Στις 7.10 χθες το απόγευμα, την ώρα που πλέον είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη νεκρού στο μαζικό μακελειό στην Παιανία, έλαβα το παρακάτω e-mail από γνωστό σε μένα αποστολέα (επικοινωνεί χρόνια και έχει πολλάκις ελεγχθεί η αξιοπιστία του), οργανωμένο και υπερδραστήριο σε σύνδεσμο οπαδών ενός εκ των δύο «αιωνίων αντιπάλων». Σημασία δεν έχει ούτε το όνομά του ούτε η ομάδα του, αλλά η οπτική του. Ιδού: 
«Υποκριτές όλοι, κλάψτε τώρα κι από αύριο φτου κι απ την αρχή! Το σενάριο εύκολο και γνωστό: Ολοι είναι συγκλονισμένοι, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι οπαδοί, η αστυνομία! Η αλήθεια, όμως, είναι μία, την ξέρετε και την ξέρουμε: Κροκοδείλια δάκρυα απ όλους που ήξεραν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν, ότι ήταν θαύμα που δεν είχαμε μέχρι τώρα νεκρό, αλλά ήταν θέμα χρόνου... 
Τα ξέρατε και τα ξέραμε όσα συνέβαιναν, αλλά μόκο! Ας κλάψουμε τώρα -που είναι αργά πλέον- για καμιά βδομάδα όλοι μαζί, να γίνουν δηλώσεις από Ορφανό, Πολύδωρα και Σία, μετά να κοιτάξουν μέχρι τις εκλογές να μη γίνει τίποτα (έτσι κι αλλιώς όταν θέλουν, μπορούνε) και κατόπιν θα ξαναρχίσει η ίδια ιστορία! 
Α, και πού είστε, όποιος «υπεύθυνος» πει ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τη συγκεκριμένη συνάντηση, είναι τουλάχιστον ψεύτης γιατί τη γνώριζε η μισή Αθήνα. Το ξέραμε ΟΛΟΙ το ραντεβού...... 

Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες που απαγγέλονται στους 13 συλληφθέντες για τα τραγικά επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου, ανάμεσα στους οποίους όμως δε βρίσκεται ο φονιάς, που ακόμη αναζητείται. Αργά το βράδυ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, εκρήξεις και αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Τρεις εισαγγελείς μελετούν την ογκοδέστατη δικογραφία, ένας γιος αστυνομικού και δύο υπάλληλοι της Θρύλος Α.Ε. ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες. 
Επίσης, άσκησαν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων. Η υπόθεση ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια η οποία και θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 13 χαρακτηρίζονται ως "εγκληματική οργάνωση" και κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις λόγω του βαρύ οπλισμού που έφεραν μαζί τους (καδρόνια, ρόπαλα, λοστοί, μαχαίρια κλπ.), όπως και για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών. 
Παράθεση: 

Σε ό,τι αφορά τους δύο υπάλληλους της Θρύλος Α.Ε., έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 
Ο όρος «ραντεβού» δεν είναι καινούριος στα οπαδικά στέκια. Δεν είναι «φρούτο εποχής», έχει εξελιχθεί όμως σε μάστιγα και εκσυγχρονίζεται με τις συνθήκες των καιρών. Εχει ξεπεράσει τα όρια του αθλητισμού, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που δυστυχώς έχει ξεφύγει από τον έλεγχο... 

Τα «ραντεβού» έγιναν της μόδας τη δεκαετία του 80, όταν άνοιξε ο κύκλος της βίας. Δύο ομάδες οπαδών όριζαν τόπο συνάντησης και εκεί έλυναν τις διαφορές τους. Ως επί το πλείστον, οι μάχες γίνονταν σώμα με σώμα και σπανίως χρησιμοποιούνταν τα... όπλα της εποχής (μαχαίρια, αλυσίδες κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και αυτό το παραδέχονται ακόμα και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. 

«Σύντομα θα θρηνήσουμε νεκρό» έλεγαν οι περισσότεροι, αλλά κανείς δεν έκανε πίσω. Ηταν θέμα... τιμής, άλλωστε! Και, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν. 
Εχει ανοίξει ένας φαύλος κύκλος βίας, που πλέον έχει το χαρακτήρα βεντέτας. Ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση για το ποιος άρχισε, είναι όμως ξεκάθαρο ότι κάθε χτύπημα έχει και συνέχεια. 

Οι δε... θριαμβευτές έχουν ως συνήθεια να παρουσιάζουν ως αποδεικτικά στοιχεία της επικράτησής τους διάφορα βίντεο που «τραβούν» (με ειδικούς «κάμεραμαν», που τους δίνεται μόνο αυτή η αρμοδιότητα!) την ώρα της «μάχης», ως λάφυρα τα πανό και περηφανεύονται για τις νίκες μέσω συνθημάτων τους. 

Οι Παναθηναϊκοί καυχώνται για το Παγκράτι, το Φάληρο, τον Κορυδαλλό, τον Λυκαβηττό, οι Ολυμπιακοί για την ΑΣΕΑ, το λιμάνι, τη Λεωφόρο και πλέον για το χθεσινό. Στην ουσία, βέβαια, νικητές δεν υπάρχουν. Μόνο χαμένοι... 

Τι είναι «ραντεβού» 


Τα «ραντεβού» ορίζονται ως εξής: οι επικεφαλής των οπαδών συμφωνούν στον τόπο και την ώρα και επίσης στον αριθμό των «στρατευμάτων». Αλλες φορές είναι 100 εναντίον 100, άλλες φορές 300 εναντίον 300, ή και περισσότεροι. Υπάρχουν και μικρότερα «ραντεβού» των «10», που εκεί λύνονται αλλιώς οι διαφορές. 

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, δεν τηρείται (στο έπακρον) η συμφωνία, που ακόμα καθορίζει και τον τρόπο του «πολέμου». Αν, δηλαδή, «όπλα» θα είναι μόνο τα χέρια ή θα χρησιμοποιηθούν και άλλα αντικείμενα... θανατηφόρα. 

Μαχαίρια, ρόπαλα μπέιζμπολ (όσοι έχουν αυτοκίνητα ή βανάκια), κατσαβίδια (όσοι έχουν μηχανές), βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες εκτοξευμένες με πιστόλια, με το στόχο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, δυναμιτάκια «εισαγόμενα», εξελιγμένης μορφής και ούτως καθεξής. 
Επιπλέον, οι οπαδοί χρησιμοποιούν και «μεταγραφές». Σέρβοι, Ρώσοι, Αυστριακοί και άλλοι χούλιγκαν έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τα «αδέρφια» τους ή συναδέλφους τους, αν θέλετε, και πρωταγωνιστούν στα επεισόδια... 

Εννοείται πως για όλα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Οι ομάδες των οπαδών καταστρώνουν με προσοχή και στρατηγική (μέρες πριν από το ραντεβού) το πλάνο και ενεργούν αναλόγως. Δεν πάνε ποτέ και πουθενά στην τύχη. Συνήθως υπάρχουν «δολώματα» ή «λαγοί», προκειμένου να ξεγελάσουν τους αντιπάλους. 
Βγαίνουν αυτοί μπροστά, «ψαρώνει» ο αντίπαλος και εν συνεχεία οι υπόλοιποι κυκλώνουν το αντιμαχόμενο στρατόπεδο. 

Κάπως έτσι ενεργούν οι «στρατοί». Χθες ήταν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ΑΕΚτζήδες και Παναθηναϊκοί. Ξέχωρα από τις επιθέσεις σε συνδέσμους, σε πούλμαν ή σε μεμονωμένα (υποψιασμένα ή ανυποψίαστα) άτομα. Και φυσικά όσα συμβαίνουν στα γήπεδα, που μπροστά σε όσα γίνονται στα... κρυφά, δεν είναι τίποτα. 
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για την αθλητική βία κατά την αγωνιστική περίοδο 2005-2006. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα επεισόδια αστυνομικού και ποινικού ενδιαφέροντος που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια ή επ΄ ευκαιρία αθλητικών εκδηλώσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.), την αγωνιστική περίοδο 2005-2006, έχουν ως ακολούθως: 

Διεπράχθησαν 121 αδικήματα και συνελήφθησαν 218 άτομα. 
Τα αποτελέσματα της ποινικής διαδικασίας είναι τα εξής: 
Καταδικαστικές αποφάσεις: 56 
Επιβολή παρεπόμενης ποινής: 30 
Αθωωτικές αποφάσεις: 32 
Έχει ορισθεί δικάσιμος ή εκκρεμούν: 48 
Δεν προκύπτουν προς το παρόν στοιχεία: 39 
Παραδόθηκαν σε άλλες Αρχές ή Υπηρεσίεςπ.χ. Στρατοδικεία - Ναυτοδικεία) 13 
Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι από 20-8-2006 έως 31-12-2006 συνελήφθησαν 108 άτομα και καταδικάστηκαν 19 (που εξέτισαν ή εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές). Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν στην Αττική 53 επεισόδια και στην περιφέρεια 115. 
Τέλος κατά τα χθεσινά επεισόδια στην Παιανία, συνελήφθησαν 13 άτομα, τα οποία παραπέμπονται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Στα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι και τον μηρό από δύο μαχαίρια, οφείλεται ο θάνατος του φιλάθλου στα χθεσινά επεισόδια, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που ανέλαβε να κάνει την νεκροτομή. 

Ο άτυχος οπαδός φέρει βαριά χτυπήματα και πολλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά του, πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ. 
Τα θανατηφόρα, χτυπήματα (όπως αοδείχθηκε) προήλθαν από δύο διαφορετικά μαχαίρια στον μηρό και το κεφάλι, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που τον εξέτασε.

Οι ανακρίσεις για τα φονικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στην Λεωφόρο Λαυρίου ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού συνεχίζονται από την αστυνομία. Το βράδυ της Παρασκευής ο παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ένας ακόμα οπαδός, ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού στο Περιστέρι. 
Ο 35χρονος άνδρας παρουσιάστηκε μόνος του το βράδυ της Παρασκευής στην Ασφάλεια όταν πληροφορήθηκε ότι τον αναζητούσαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει έφοδο στα γραφεία του συνδέσμου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, φωτοβολίδες, και άλλα αντικείμενα. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη κατοχή όπλου και φωτοβολίδων και η υπόθεσή του ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια. 
Οι τραγικές και φρικιαστικές μαρτυρίες, για τα επεισόδια του τρόμου που έγιναν στη Λεωφόρο Λαυρίου, συνεχίζονται... Αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό μίλησε για κάτι που είναι σύνηθες ανάμεσα σε αυτές τις στρατιές, που μάχονται στους δρόμους. 
Τι είναι αυτό; Ότι πολύ απλά, παρατήρησε κάποιο άτομο που βιντεοσκοπούσε όλα τα επεισόδια από κάποια απόσταση. Και που θα καταλήξει αυτό το βιντεάκι; Σε ιστοσελίδες του internet, όπου ο καθείς θα καυχιέται για αυτό που πέτυχε! 

Το περσινό περιστατικό στο Παγκράτι 
Ανάλογο περιστατικό έγινε και πέρυσι, όταν «οπαδοί» του Ολυμπιακού είχαν στήσει καρτέρι σε αυτούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι βρίσκονταν στο κλειστό του Παγκρατίου, για τον αγώνα βόλεϊ των «πρασίνων» με το Παγκράτι. 
Τότε, είχε κυκλοφορήσει βιντεάκι, το οποίο έδειχνε Ρώσους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είχαν προσκληθεί από αυτούς του Ολυμπιακού, για να πάρουνε μέρος σε αυτό το ραντεβού για ξύλο. Στο συγκεκριμένο βίντεο, είχε όλο το χρονικό των επεισοδίων, στο οποίο βγήκαν νικητές «τυπικά» οι «πράσινοι».


Φονιάδες με ένσημα χειρουργών 
Aν έχει νόημα σε αυτήν την τρέλα να ψάξουμε για αφορμές, μπορούμε να βρούμε πολλές προκλήσεις εκατέρωθεν. Τελευταία, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο πιστός μου σκύλος ο Γρασίδας μέσα στις συμμορίες που αυτοαποκαλούνται σύνδεσμοι, λέγεται πως ήταν μια περαντζάδα που δοκίμασαν να κάνουν οι βάζελοι από λέσχη γαύρων στην Κυψέλη, μετά το ματς βόλεϊ (και πάλι, αλλά αυτή τη φορά ανδρών) της προηγούμενης εβδομάδας, ανάμεσα στον Πανελλήνιο και τον Παναθηναϊκό. 
Θυμήθηκαν κάποια παλιότερα προηγούμενα (πάντα υπάρχουν τέτοια μεταξύ συμμοριών) οι βάζελοι και είπαν "μια που είμαστε εδώ, δεν περνάμε και μια βόλτα να τους το κάψουμε το μαγαζί;". Και ξεκίνησαν να πάνε, έχοντας ως πληροφοριοδότη έναν δικό τους που έμενε απέναντι από τη γαυροφωλιά. 

Οταν, όμως, ξεκίνησαν καμιά 50αριά παλουκάρια (με παλούκια, γι΄ αυτό και παλουκάρια) να πάνε προς τα εκεί, τους πήρε χαμπάρι γαύρος τσιλιαδόρος, ενημέρωσε τους δικούς του, αυτοί οργανώθηκαν και τελικά το μακελειό δεν έγινε, επειδή και οι μεν και οι δε, κώλωσαν την τελευταία στιγμή μπροστά στο άγνωστο. 
"Πόσοι είναι;", ρώτησαν οι γαύροι τον τσιλιαδόρο τους. "Καμπόσοι", απάντησε αυτός επειδή δεν ήξερε να μετράει, το ίδιο είπε κι ο πράσινος ρούφος στους δικούς του και το ραντεβού αναβλήθηκε, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί και το βρομόξυλο. Αυτό που έφαγε ο βάζελος που έμενε απέναντι στη γαυροφωλιά και που τις τελευταίες μέρες μένει στο Κατ, με τρία πλευρά σπασμένα.

Το γεγονός του "άνανδρου" ξυλοδαρμού, όπλισε, λέει, τους υπόλοιπους βάζελους, που προετοιμάστηκαν για μάχη στην Παιανία, με αφορμή το ντέρμπι του βόλεϊ γυναικών για το Κύπελλο. "Ελάτε εκεί άμα σας βαστάει, έχει και άπλα", είπαν οι μεν στους δε και το ραντεβού κλείστηκε.

Οι βάζελοι, λοιπόν, ετοιμάστηκαν για ενέδρα στην Παιανία, ώστε να αιφνιδιάσουν τους γαύρους. Πήγαν περίπου 100-150, βάστηξαν και ένα σουγιαδάκι ο καθένας, άντε και καμιά σιδερογροθιά οι πιο σκληροπυρηνικοί κι ετοιμάστηκαν για ...ξύλο. Ομως, δεν είχαν ιδέα τις τους περίμενε. Δεν είχαν ιδέα τι μακελειό προετοίμαζαν οι γαύροι..

Αλλοι γαύροι πήγαν στην Παιανία, από αυτούς που περίμεναν οι βάζελοι. Δεν πήγαν παιδάκια. Κοντά 300 άτομα μαζεύτηκαν κοντά στο "Καραϊσκάκη" για να ανηφορίσουν στην Παιανία, όμως από την προηγούμενη βραδιά είχε γίνει πλήρης προετοιμασία, όχι για ξύλο, αλλά για μάχη, για πόλεμο. Και ποιοι ξέρουν από πόλεμο; 
Οι σέρβοι! 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 σέρβοι ήταν μεταξύ των 300 και δεν ξέρω αν υπήρξε και Λεωνίδας. Μιλάμε για 40 εκλεκτά παλικάρια, οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα (ομάδα αδελφοποιημένη με τον Ολυμπιακό, λόγω χρώματος), που λέγεται πως έφυγαν από την πατρίδα τους μετά τον εμφύλιο για να μην μπλεχτούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου. Οσο αίμα έχουν δει τα μάτια τους, δεν το έχουν δει χειρουργοί με 30 χρόνια υπηρεσία. 

Αν ήδη έχετε τρομάξει και δεν θέλετε να πάτε παρακάτω, 
πάμε μαζί για ψάρεμα... 

Μαζί μ΄ αυτούς, επειδή η στιγμή κρίθηκε σοβαρή για την ιστορία των κόκκινων συνδέσμων, επιστρατεύτηκαν και κάμποσοι βετεράνοι, που είχαν αποχωρήσει από τους συνδέσμους λίγο πριν ή λίγο μετά την εποχή που ο Σφαλιαρέλης τους χαρακτήριζε "επιστήμονες". Επιστήμονες των συμμοριών και του στιλέτου... 
Αυτοί, μαζί με τους σέρβους, ανέλαβαν να στήσουν την επιχείρηση. Και από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα παρκάκι μετά την Αγία Παρασκευή, είχαν "φυτευτεί" τα όπλα και τα πυρομαχικά. Αν έμπαινε κηπουρός στο πάρκο εκείνο το πρωί για να ποτίσει τα παρτέρια, θα έφευγε κατευθείαν για ψυχολόγο, επαναλαμβάνοντας "εγώ φυτεύω μπιγκόνιες και φυτρώνουν τσεκούρια". 

Τα άφησαν εκεί από το βράδυ για να μην γίνει καμιά πλάκα και τους πάρει χαμπάρι η Αστυνομία. Βέβαια, όταν μιλάμε για Ελληνική Αστυνομία, τότε καταλαβαίνουμε πως μόνο για πλάκα θα επρόκειτο. Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά, κανένας αστυνομικός δεν πήρε χαμπάρι τις ορδές των βαρβάρων, που καβάλα πάνω σε περίπου 150 ντοματοσυκλέτες, ξεσήκωσαν ολόκληρο τον Πειραιά και την Αθήνα, για να φτάσουν μέσω Μεσογείων στην Παιανία, όπου έγινε το μακελειό. 

Οι 100-150 βάζελοι, χωρίς παλιοσειρές και ενισχύσεις, περίμεναν να έρθει για ξύλο το απέναντι νηπιαγωγείο και ξαφνικά βρέθηκαν απέναντι σε διπλάσιους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν δεκάδες πάνοπλοι φονιάδες. Το τι έγινε εκεί, πλέον το ξέρετε... 
Το τι θα γίνει, πιθανώς να το φαντάζεστε. Εκείνο που ίσως δεν φαντάζεστε είναι πως οι αντίστοιχες πράσινες συμμορίες, λέγεται πως είχαν διαδοχικές συγκεντρώσεις και επαφές όλο το απόγευμα της Παρασκευής 30/3, με ένα μοναδικό θέμα: να οργανωθεί το σχέδιο για αντίποινα. Και μάλλον δεν προσανατολίζονται σε νέο πόλεμο σώμα με σώμα. 
"Αρχηγό μας έφαγαν, αρχηγό θα φάμε", λέγεται πως ήταν το μήνυμά τους και ελπίζω αυτή τη φορά η Αστυνομία... 
α) ...να ξέρει τι προγραμματίζεται να γίνει. 
β) ...να ξέρει με ποιους έχει να κάνει. 
γ) ...να θέλει και να μπορεί να τους αντιμετωπίσει. 
Αποφασισμένη να προβεί στη λήψη σκληρών μέτρων για την πάταξη της βίας είναι η Πολιτεία. Μετά την εντολή προς την Αστυνομία να ελέγξει σχεδόν όλους τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ακόμα και στην επαρχία, πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη που θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, και των φορέων όλων των αθλημάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της βίας, θα υπάρξει πρόταση για οριστικό λουκέτο στους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι εξαιρέσεις αφορούν συνδέσμους που είναι αναγνωρισμένοι και δεν προκύπτει εναντίον τους επιλήψιμος τρόπος λειτουργίας και συσχετισμός με κάθε μορφής βία. 

Στο μεταξύ, οι έφοδοι των αστυνομικών αρχών σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες. Σε μία από τις εφόδους, στον σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, οι άνθρωποι της Ασφάλειας βρήκαν και κατάσχεσαν ένα μαχαίρι, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Όταν η Αστυνομία μπήκε στο κτίριο, ο πρόεδρος του συνδέσμου απουσίαζε, με αποτέλεσμα να αναζητείται. Αργά το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε μόνος του στην Ασφάλεια και εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη κατοχή όπλου και φωτοβολίδων. Η υπόθεσή του ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια, η οποία τη χειρίζεται και θα εξετάσει και την περίπτωση των άλλων 15 συλληφθέντων. Tα ξημερώματα η Ασφάλεια Αττικής έκανε έφοδο σε 10 γραφεία συνδέσμων φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και στον Πειραιά και όπως ανακοινώθηκε σε δύο από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρόπαλα, σουγιάδες, σφενδόνες, βόμβες μολότωφ, αλυσίδες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα αναζητούνται ως ύποπτοι τρείς οπαδοί του Ολυμπιακού οι οποίοι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και μαρτυρίες, φέρονται ότι χτύπησαν μέχρι θανάτου τον πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων ΠΑΟ Κολωνού στα επεισόδια της Παιανίας. 

Ο 28χρονος Π.Μ. και ο 32χρονος Α.Π. συνελήφθησαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια και λοστοί. 

Ο 28χρονος που εργάζεται ως κλητήρας στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Πειραιά και ο 32χρονος που εργάζεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη παραδέχθηκαν πως είναι έμμισθοι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ωστόσο αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. 

«Κατευθυνόμασταν στο γήπεδο για τον αγώνα και βρεθήκαμε στη συμπλοκή» κατέθεσαν στην Ασφάλεια. Δεν μπόρεσαν όμως να δικαιολογήσουν τα όπλα που βρέθηκαν πάνω τους. 
Το «ραντεβού θανάτου» μεταξύ των χούλιγκαν των δύο ομάδων είχε κλειστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους διοργανωτές του. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό ρόλο έχει παίξει οργανωμένος φίλαθλος του Ολυμπιακού που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ. 
Σε πέντε υπόπτους από τον χώρο των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών της άγριας δολοφονίας του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 

Με παρατσούκλια που παραπέμπουν σε φιγούρες του υποκόσμου, όπως «Μάκης», «Τόλης», «Τόμιτς», «Κοτσιδάκιας», «Τάκης», η Αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία για την ταυτότητα των ανθρώπων που με μαχαίρια και λοστούς δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 25χρονο. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η επαρκής στοιχειοθέτηση των στοιχείων που υπάρχουν, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες της δολοφονίας», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας. 

Οι καταθέσεις 2 εκ των συλληφθέντων των αιματηρών επεισοδίων στην Παιανία είναι αυτή τη στιγμή τα πιο σοβαρά στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία, στην προσπάθειά της να εντοπίσει τους δράστες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος, δύο χούλιγκαν του Ολυμπιακού χτύπησαν τον Φιλόπουλο με δύο μαχαίρια στους μηρούς. Όταν ο 25χρονος έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο, ο τρίτος τον αποτελείωσε χτυπώντας τον είτε με ρόπαλο είτε με κρυπτονάιτ (πρόκειται για την αλυσίδα με την οποία κλειδώνονται τα μηχανάκια) και του πολτοποίησε το κεφάλι του, προκαλώντας του τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τις οποίες και τελικά πέθανε. 

Στην ομάδα των δολοφόνων μετείχαν ακόμη 2 άτομα που χτύπησαν και αυτοί τον αιμόφυρτο 25χρονο. Από την ιατροδικαστική έρευνα μάλιστα προέκυψε πως ο νεαρός δέχτηκε μαχαιριές ακόμη και στο κεφάλι.

Τουλάχιστον 2 από τους συλληφθέντες κατέθεσαν πως η δολοφονία τού Φιλόπουλου, που ήταν πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου του ΠΑΟ στον Κολωνό, ήταν σχεδόν προσχεδιασμένη. «Ανήκε στην ομάδα των βάζελων που είχαν κάνει πολλά επεισόδια εις βάρος οπαδών μας», είπαν στην Ασφάλεια». Για τον λόγο αυτό ήταν ένα από τα άτομα που θέλαμε να πετύχουμε και να δείρουμε», ομολόγησε ένας από τους δράστες των επεισοδίων. 

Οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού 
Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων, αλλά και από πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί από εκπροσώπους συνδέσμων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού είναι 2 άτομα, που ο καθένας τους έχει μεγάλη ιστορία στον χώρο των οργανωμένων οπαδών των «ερυθρόλευκων» και των «πρασίνων». Από τις μαρτυρίες όμως των αυτοπτών μαρτύρων του μακελειού, κανένας από τους 2 δεν βρισκόταν στη Λεωφόρο Λαυρίου την ώρα της συμπλοκής. Ο ένας ύποπτος είναι γνωστός στον κύκλο των οργανωμένων του Ολυμπιακού με το παρατσούκλι «Τόνι» και σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, κινείται στον χώρο της νύχτας με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με παροχή προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά. Ο δεύτερος είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, γνωστός με το παρατσούκλι «Άρης» και έχει στενή σχέση με παράγοντα του ποδοσφαίρου. Οι «αρχηγοί» φέρεται να έκλεισαν το ραντεβού αμέσως μετά το παιχνίδι της Εθνικής στο Καραϊσκάκη, στις 24 Μαρτίου. Τότε δημιουργήθηκε παρεξήγηση μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΑΠΟΕΛ που βρίσκονταν στις θύρες 21 και 22, με αφορμή συνθήματα που έγραψαν οι «πράσινοι» οπαδοί σε καθίσματα του Καραϊσκάκη. Το ραντεβού επικυρώθηκε λίγες μέρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης. 

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ «ΜΑΝΙΑΤΑΚΙΑ» 
Βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του 25χρονου! 

Ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος κείτεται νεκρός στη Λεωφόρο Λαυρίου έπειτα από τα χτυπήματα των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που μάλιστα βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του!

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ η αποκάλυψη πως οι δολοφόνοι του Φιλόπουλου βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του. Σύμφωνα με την κατάθεση των συλληφθέντων, στην ομάδα των Ολυμπιακών που έστησε την ενέδρα θανάτου υπήρχαν τουλάχιστον 2 άτομα που βιντεοσκοπούσαν τα γεγονότα και αρκετοί που έκαναν το ίδιο με τα κινητά τους. Σκοπός τους ήταν να κυκλοφορήσουν στη συνέχεια τις εικόνες σε dvd και στο Διαδίκτυο για να προβάλλουν τη «μαγκιά» τους. 
Σε ένα από τα βίντεο που κατέσχεσε η αστυνομία ακούγεται η φωνή ενός νεαρού πάνω από το άψυχο σώμα του Φιλόπουλου να του λέει «έτσι γ.... τα Μανιατάκια» και στη συνέχεια να τον κλωτσά. 
Στο βίντεο δεν φαίνεται το πρόσωπο του χούλιγκαν, όμως η αστυνομία έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία για την ταυτότητα του.

Επίσης, στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί δολοφονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στη Λεωφόρο Λαυρίου, καθώς και προσωπικά είδη του Φιλόπουλου. Η αστυνομία αισιοδοξεί πως από την ανάλυσή τους μπορεί να αντλήσει αποδείξεις για τους δολοφόνους. 
ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ»

«Πήγαμε αποφασισμένοι. Ή εμείς ή αυτοί»

«ΠΗΓΑΜΕ στο ραντεβού αποφασισμένοι. Αυτή τη φορά θα καθαρίζαμε. Ή εμείς ή αυτοί». 
Οπαδός του Ολυμπιακού που ανήκει στον χώρο των οργανωμένων και δέχθηκε να μιλήσει στα «ΝΕΑ», διατηρώντας όμως την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, ισχυρίζεται ότι «είχαμε προκληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από την αντίπαλη πλευρά». 
«Η τελευταία πρόκληση έγινε στο "Καραϊσκάκη". Μέσα στο σπίτι μας. Από την απέναντι πλευρά της θύρας 7 όπου επιχείρησαν κάποιοι λαγοί (έτσι αποκαλεί τους οπαδούς του Παναθηναϊκού) να γράψουν στα καθίσματα ΠΑΟ, θύρα 13 και τέτοια. Τους εντόπισαν κάποιοι και έπεσαν, όπως θα είδατε, και ορισμένες ψιλές. Μπερδεύτηκαν και Χρυσαυγίτες στο επεισόδιο και έγινε χαμός. Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο, που ίσως και να συντόμευσε αν θέλετε το ραντεβού με τους Παναθηναϊκούς. Γιατί είχαμε και παλαιότερα τέτοια κρούσματα και μάλιστα στο βόλεϊ. Στην Αμαλιάδα και το Παγκράτι. Και τελευταία, μας είχαν σπάσει κάτι συνδέσμους και πούλησαν μαγκιά».

«Με μαχαίρια στα πόδια» 
Κατά τον οπαδό, το ραντεβού κλείστηκε μέσω μηνύματος. Όπως λέει, είχαν τεθεί και «όροι» για τη μάχη. 
«Μας είπαν οι δικοί μας (εννοεί τους αρχηγούς) ότι εντάξει, οι βάζελοι είναι μέσα. Θα πάμε να τους φάμε, για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Και ότι συμφώνησαν να χτυπηθούμε και με μαχαίρια αλλά στα πόδια. Όχι παραπάνω. Μη με ρωτήσετε τι έγινε και είχαμε νεκρό. Εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να το ελέγξεις». Όπως λέει ο ίδιος, η επιλογή του χρόνου και του τόπου δεν έγινε καθόλου τυχαία. «Λογικό ήταν να βρούμε ένα μέρος όπου δεν θα υπήρχε πολλή Αστυνομία. Μπορεί να μας παρακολουθεί η Αστυνομία, αλλά κι εμείς την παρακολουθούμε και ξέρουμε πού φυλάει. Το σημείο έμοιαζε ιδανικό και θα μας έδινε τη δυνατότητα να πλακωθούμε χωρίς να μας πάρουν είδηση». 
Η απάντησή του στην ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά, σοκάρει. «Για την τιμή των οπαδών». «Αυτή δεν μπορεί να την προσβάλλει κανείς. Εμείς είμαστε πάνω από όλους και όλα. Και όποιος το αμφισβητήσει αυτό, την έβαψε. Μόνη έγνοια το πώς θα χτυπήσεις τον απέναντί σου και πώς δεν θα σε χτυπήσει αυτός».

Σε μισθοφόρους των ομάδων έχουν εξελιχθεί οι χούλιγκαν. Οι συλλήψεις που έκανε η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ ΠΑΕ και ταραξιών τα τελευταία χρόνια. 
Δημιουργήθηκαν στρατιές που εξυπηρετούν συμφέροντα τόσο συλλόγων όσο και, κυρίως, προσώπων. 

Οι εργασιακές σχέσεις μεταξύ οπαδών και ΠΑΕ ή μεγαλομετόχων τους, τα φθηνά εισιτήρια, η χρησιμοποίηση σκληροπυρηνικών οπαδών σε διάφορες θέσεις στα γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων είναι μερικοί από τους αμαρτωλούς δεσμούς που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, η οποία πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων στα επεισόδια της Παιανίας. Το 2002 υπάλληλος της Ιντρακόμ, εταιρείας του Σ. Κόκκαλη, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων οπαδών του Ολυμπιακού που πετούσαν πέτρες στο πούλμαν της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Και εφόσον η έρευνα της Αστυνομίας προχωρήσει σε βάθος, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάλογες σχέσεις ταραξιών οπαδών με άλλες ΠΑΕ ή ΚΑΕ. 
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι κοινό μυστικό στην ΕΛ.ΑΣ. ότι μετά τις συλλήψεις οι αστυνομικοί δέχονται «πιέσεις άνωθεν» προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ταραξίες. Από πού ασκούνται οι πιέσεις; Από σχυρούς προέδρους ΠΑΕ, μεγαλοπαράγοντες διαφόρων αθλημάτων, υπουργούς, βουλευτές κ.ά. 

Με όπλο το εισιτήριο 

Ουσιαστικά οι ΠΑΕ έχουν εκθρέψει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κύριο όπλο στα χέρια τους είναι το φθηνό εισιτήριο. Ας μην ξεχνάμε πως τα τρία τελευταία χρόνια η εξασφάλιση εισιτηρίου για το «Καραϊσκάκη» αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Επίσης ας μη μας διαφεύγει ότι όλες οι ομάδες, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, διοχετεύουν τα φθηνά εισιτήρια αποκλειστικά στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών. Αυτά τα εισιτήρια ποτέ δεν βγαίνουν στα γκισέ. Επομένως, οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες γνωρίζουν καλά, αφού ακολουθούν αυτή την τακτική, σε ποιους διατίθενται τα φθηνά εισιτήρια όπως και τους κινδύνους που εγκυμονούνται. 
Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο οι «εγκέφαλοι» των οργανωμένων να λειτουργούν όπως οι νονοί της νύχτας, πουλώντας προστασία (και εκδούλευση) στις ΠΑΕ. Ζητούν λοιπόν και τοποθετούν στις κερκίδες για την περιφρούρηση των σκληροπυρηνικών άτομα που έχουν υπό την επιρροή τους, εξασφαλίζοντας προς τα «αφεντικά» των ομάδων τον έλεγχο της εξέδρας και την αποφυγή επεισοδίων. Φροντίζουν μάλιστα να καταπνίγονται οι όποιες φωνές κατά των προέδρων. 

Και χρηματοδότηση 
Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τη χρηματοδότηση συνδέσμων οπαδών από προέδρους ΠΑΕ (ΚΑΕ) για τις οργανωμένες μετακινήσεις τους σε άλλες πόλεις (ακόμη και χώρες) προκειμένου να ενισχύεται η ομάδα. 

Οι πληροφορίες πως οι ομάδες προσφέρουν νομική κάλυψη στους οπαδούς που συλλαμβάνονται και έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη ποτέ δεν διαψεύσθηκαν. 
Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν πολλές φορές τους οπαδούς στο να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, (θέλοντας να παίξουν ή) διαδραματίζοντας ρόλο στα διοικητικά των ΠΑΕ. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη επί εποχής Σαλιαρέλη στον Ολυμπιακό. Επί Ψωμιάδη στην ΑΕΚ. Και τώρα στον ΠΑΟΚ και στον Ηρακλή. 

Πυρομαχικά και χασίς 
ΣΥΝΕΧΙΣΘΗΚΑΝ και προχθές παρουσία εισαγγελέα οι έφοδοι στα γραφεία συνδέσμων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε δέκα συνδέσμους και των δύο ομάδων. Σε δύο του Ολυμπιακού, στον Κορυδαλλό και στο Νέο Φάληρο, βρέθηκαν πυρομαχικά. Ο ένας εκ των αρχηγών των συνδέσμων έχει τραυματισθεί στα επεισόδια στην Παιανία, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη. 

Το μεγαλύτερο οπλοστάσιο ήταν στον Κορυδαλλό, όπου βρέθηκαν 24 πολυεργαλεία σουγιάδες, βεγγαλικά-φωτοβολίδες και κλομπ. Βρέθηκε ακόμα και ένα αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται «Κόκκινοι Μαχητές Κορυδαλλού» και απεικονίζει κάποιον που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του είναι τυπωμένη η λέξη «Θύρα 7». Συνολικά, κατόπιν εορτής, την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά τα δραματικά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου, έχουν γίνει 22 έφοδοι σε συνδέσμους και των δύο ομάδων. Επτά από αυτούς είχαν μετατραπεί σε οπλοστάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού κατασχέθηκε και ποσότητα 900 γραμμαρίων χασίς. 

ΜΙΛΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 

«Αλλού κυριαρχούν χούλιγκαν και πρεζόνια, αλλού απλοί οπαδοί» 
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ στο χέρι των μελών ενός συνδέσμου η μορφή με την οποία θέλουν να τον λειτουργήσουν. Υπάρχουν σύνδεσμοι όπου κυριαρχούν τα πρεζόνια και οι χούλιγκαν, υπάρχουν όμως και σύνδεσμοι που απλά υποστηρίζουν την ομάδα τους». 
Τέσσερις εκπρόσωποι συνδέσμων δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις: 
«Όταν στον σύνδεσμό μας στον Ταύρο εμφανίστηκαν 4-5 πρεζάκια και τους πήραμε χαμπάρι πως ήρθαν μόνο για φασαρίες, τούς διώξαμε κατευθείαν. Εμείς δεν θέλαμε τέτοιο κόσμο στον σύνδεσμό μας. Θέλαμε να υποστηρίζουμε τον Ολυμπιακό, χωρίς να δημιουργούμε επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργούν όλοι οι σύνδεσμοι με την ίδια λογική», αναφέρει ο Ζώης Δανίκας, πρόεδρος για 12 χρόνια στην ΠΕΦΟ Ταύρου (Ολυμπιακός). 

«Εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε αποβάλει από τον σύνδεσμο αυτά τα φαινόμενα. Βέβαια είναι δύσκολο να ελέγξεις όλα τα μέλη του συνδέσμου που είναι χιλιάδες. Κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως αν θέλει ο σύνδεσμος να θωρακιστεί μπορεί να το κάνει», λέει ο Γιάννης Νέγρης, εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου φίλων Άρη «Super 3». 

Στον μικρόκοσμο των οργανωμένων είναι γνωστό όμως πως σε αρκετούς συνδέσμους ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών από τους «αρχηγούς» με εύκολα «θύματα» τους οργανωμένους οπαδούς. Οι ζυγαριές ακριβείας που βρέθηκαν αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στους συνδέσμους που έκανε έφοδο η Αστυνομία το απέδειξαν. Τα ναρκωευρώ άλλωστε συντηρούν τους στρατούς των χούλιγκαν, απαραίτητους σε ορισμένους προέδρους ομάδων. 
«Πιστεύω όμως ότι αν θέλει ένας σύνδεσμος να περιφρουρήσει τον χώρο του από ναρκωτικά και πολεμικά όπλα, μπορεί να το κάνει. Και σε μας κατά καιρούς έχουν έρθει τοξικομανείς ή άλλοι περιθωριακοί που θέλουν να βρουν καταφύγιο. Με τον τρόπο μας όμως και τη φιλοσοφία που έχουμε τους απομακρύναμε», λέει ο Σταύρος Βουλγαράκης εκπρόσωπος του συνδέσμου φίλων Απόλλωνα Καλαμαριάς «Τάγμα ορκισμένων Απολλωνιστών». 

«Οι σύνδεσμοι είναι υποχρεωμένοι να περιφρουρούν και να ελέγχουν τα γραφεία τους, από ναρκωτικά και όπλα. Αλίμονο αν υπάρχουν τέτοια πράγματα μέσα στο σύνδεσμο», προσθέτει ο Τάσος Καναράκης, εκπρόσωπος της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ. 
Αμέτοχοι για όσα διαδραματίστηκαν στο ραντεβού του θανάτου την περασμένη Πέμπτη, στη Λεωφόρο Λαυρίου, που στοίχισαν τη ζωή στον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, δηλώνουν και οι 18 συλληφθέντες, που παραμένουν κρατούμενοι. 

Για επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα κατηγορούνται οι 18 συλληφθέντες, που δήλωσαν αμέτοχοι στα όσα έγιναν στο ραντεβού του θανάτου στη Λεωφόρο Λαυρίου και παραμένουν κρατούμενοι 

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος τους περιλαμβάνει δεκατέσσερα σοβαρότατα αδικήματα. Επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα είναι ο απολογισμός της αξιόποινης συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, ενώ ο ανακριτής, που... αναλαμβάνει δράση από σήμερα, καλείται με βάση το προανακριτικό υλικό να επιμερίσει τις ευθύνες και να προσωποποιήσει τις κατηγορίες για τον καθένα από τους εμπλεκομένους. 
Οι κατηγορούμενοι μπορεί να είναι οπαδοί και των δύο ομάδων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά το «κατηγορώ» που άκουσαν από τον εισαγγελέα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν κοινό για όλους. «Ποιος σκότωσε;» ζήτησε να μάθει ο εισαγγελέας από τους προσαχθέντες. Η απάντηση «κόκκινων» και «πράσινων» ήταν αρνητική. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κατηγορουμένους εξεταζόμενος προανακριτικά φέρεται να σκιαγράφησε στους αστυνομικούς δύο «ηγετικά στελέχη οπαδικού συνδέσμου του Ολυμπιακού που συνεπλάκησαν με τον 25χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού». Αυτό που μένει όμως, είναι να διασταυρωθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης και να εντοπιστούν τα δύο αυτά πρόσωπα, καθώς - όπως προκύπτει από το προανακριτικό υλικό - κανένας από τους συλληφθέντες δεν συνδέεται με την κατηγορία της δολοφονίας. 

Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μέρες. Σήμερα θα οδηγηθούν στο ανακριτικό γραφείο όσοι αντιμετωπίζουν μόνο πλημμελήματα και αύριο θα ακολουθήσουν όσοι βαρύνονται με τα κακουργήματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση των δραστών, ιδιαίτερα για εκείνους που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ακόμη και προφυλάκιση.

Σε αναζήτηση ενός ερασιτεχνικού βίντεο, που φέρεται ότι τραβούσε με κάμερα ένας οπαδός την ώρα των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ των χούλιγκαν ΠΑΟ και Ολυμπιακού, την περασμένη Πέμπτη στην Παιανία, βρίσκεται η Κρατική Ασφάλεια που έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αστυνομικοί, ο νεαρός κατέγραφε με κάμερα την πρωτοφανούς αγριότητας συμπλοκή, προφανώς για να βλέπουν μετά τα «κατορθώματά» τους και να καμαρώνουν. 
Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει ντοκουμέντο για το ποιοι και πώς μαχαίρωσαν και χτύπησαν μέχρι θανάτου τον 22χρονο πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων ΠΑΟ Κολωνού Μιχάλη Φιλόπουλο. 

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που εμπλέκονται στον φόνο, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται σε τρία από τα περίπου δέκα στελέχη του «σκληρού πυρήνα» των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια. 
Οι αστυνομικοί από χθες άρχισαν να προσάγουν άτομα από τον χώρο των φανατικών οπαδών και των δύο ομάδων, όχι όμως ως ύποπτα, αλλά με σκοπό να τους πάρουν καταθέσεις που πιθανόν να ρίξουν φως στην υπόθεση. 

Εν τω μεταξύ, ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW με δύο καλοντυμένα άτομα φαίνεται πως έχει διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στα αιματηρά επεισόδια

Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο συνάντησε τα δίκυκλα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού στη λεωφόρο Μεσογείων έξω από την ΕΡΤ. Οι επιβάτες του μίλησαν με κάποιους από την ομάδα των χούλιγκαν και στη συνέχεια τους ακολούθησαν μέχρι τη λεωφόρο Λαυρίου, στη στάση Λαγού όπου δόθηκε η φονική μάχη με τους οπαδούς του ΠΑΟ. 
Οι τύποι με την BMW δεν αναμείχθηκαν στη συμπλοκή, που κατέληξε στον θάνατο του προέδρου του 22χρονου. 

Η παρουσία τους εκεί όμως δείχνει ότι πιθανότατα είχαν επιτελικό ρόλο στον ιδιότυπο στρατό των χούλιγκαν της ομάδας του Πειραιά, συντονίζοντας τους «λοχαγούς» και τους «λεγεωνάριους» που πρωτοστάτησαν στο μακελειό. 

Ανάλογη οργάνωση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, υπήρχε και στον χώρο των χούλιγκαν του ΠΑΟ. Οι αστυνομικοί αναζητούν τον 43χρονο πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων Αγίων Αναργύρων του Παναθηναϊκού, επειδή και εκεί βρέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα σε συγκρούσεις. 

Τα πραγματικά οπλοστάσια όμως βρέθηκαν σε δύο γραφεία φιλάθλων του Ολυμπιακού στον Πειραιά, ενώ η Ασφάλεια έκανε προχθές εφόδους συνολικά σε δέκα γραφεία και των δύο ομάδων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Στα δύο γραφεία του Ολυμπιακού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σιδερολοστοί, αλυσίδες, ρόπαλα, 24 πολυεργαλεία σουγιάδες ολοκαίνουργα μέσα σε κουτί, ένα πλαστικό μπουκάλι της Coca-Cola του ενάμισι λίτρου γεμάτο με εύφλεκτο υγρό, φωτοβολίδες, αυτοσχέδια μεταλλικά κλομπ, σφενδόνες και άλλα αντικείμενα. 
Ανάμεσά τους υπήρχαν και δύο που είναι ενδεικτικά του τι ρόλο έπαιζαν οι συγκεκριμένοι σύλλογοι στην... προαγωγή του φίλαθλου πνεύματος. Πρόκειται για ένα ξύλινο ρόπαλο από πόδι τραπεζιού, που πάνω του είχε γραμμένο με μαρκαδόρο «ΘΥΡΑ 7 - ΜΑΦΙΑ - ΣΤΡΑΤΙΑ» και ένα αυτοκόλλητο που ανέγραφε «ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 1984» και απεικονίζει ένα άτομο που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του γράφει «ΘΥΡΑ 7». 

Ο ένας από τους υπευθύνους των δύο γραφείων συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ ο άλλος κρατείται από πριν, καθώς είναι τραυματισμένος και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο ΚΑΤ. 
Επίσης ακόμα ένας πρόεδρος συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού από τον Κορυδαλλό παρουσιάστηκε μόνος του το βράδυ της Παρασκευής, όταν πληροφορήθηκε ότι τον αναζητούσαν, γιατί βρέθηκαν αντικείμενα στο γραφείο που είναι υπεύθυνος και προχθές οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. 
Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, τέλος, εξετάζονται όλα τα φονικά εργαλεία και αντικείμενα από τον τόπο των επεισοδίων και από τα γραφεία συνδέσμων φιλάθλων, όπου κατασχέθηκαν, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν στοιχεία που θα προσωποποιήσουν τις ευθύνες για το φονικό και τη συμπλοκή γενικότερα. 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 
Επτά κακουργήματα βαραίνουν τους συλληφθέντες 
Σωρεία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία, με θύμα έναν 22χρονο φίλαθλο. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο πρόεδρος Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού του Νέου Φαλήρου, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών καθώς και για κατοχή όπλων και φωτοβολίδων. 
Και αυτό καθώς έπειτα από έρευνα της αστυνομίας φέρεται ότι βρέθηκαν στα γραφεία του συνδέσμου ξύλινα ρόπαλα, μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό καθώς και αλουμινένια βέργα. 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων Κορυδαλλού (συνελήφθη επίσης το Σάββατο) νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του. 

Ωστόσο οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του, καθώς στον Σύνδεσμο Φιλάθλων Κορυδαλλού φέρεται ότι βρέθηκαν 24 σουγιάδες, γκλομπ κ.λπ. 
Η δικογραφία και για τους δύο προαναφερόμενους αναμένεται να συσχετιστεί με αυτήν που έχει ήδη σχηματιστεί για τους υπόλοιπους 17. 
Η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων προς το παρόν είναι γενική -θα προσωποποιηθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης- και περιλαμβάνει τα εξής επτά κακουργήματα: 
Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Επίσης περιλαμβάνει τα εξής πλημμελήματα: 
Επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην 26η τακτική ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθούν, αλλά αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία. 

Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ 
«Δεν θα πήγαινα το παιδί μου στο γήπεδο» 
Στον υπάλληλο της Θρύλος Α.Ε. που έχει συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές και κατηγορείται ότι είχε συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια της Παιανίας αναφέρθηκε χθες ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ παραδέχτηκε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα πήγαινε το παιδί του στο γήπεδο! 
«Πράγματι αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος οπαδός ήταν υπάλληλος κούριερ στο εμπορικό τμήμα της Θρύλος Α.Ε. Σαφώς, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αυτό είναι πρόβλημα για τον Ολυμπιακό. Ομως, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η ΠΑΕ και η Θρύλος Α.Ε απασχολούν περισσότερους από 400 υπαλλήλους και είναι αδύνατον να γνωρίζεις τι πράττει ο καθένας όταν φεύγει από τη δουλειά του. Εφόσον ισχύουν οι κατηγορίες που του αποδίδονται, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία πλέον θέση στον Ολυμπιακό», είπε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και συνέχισε: «Δεν θα πήγαινα το παιδί μου στο γήπεδο. Εχω μεγαλώσει πηγαίνοντας με τον πατέρα μου στο γήπεδο και είμαι ο πρώτος που πραγματικά θα ήθελα να δημιουργηθούν επιτέλους οι συνθήκες, προκειμένου το ίδιο να κάνω και με το δικό μου παιδί»... 

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ 

Αποχαιρέτησαν τον 22χρονο με λίγα λουλούδια 

Λίγα άσπρα τριαντάφυλλα, ένα τσιγάρο (!), ένα « καλό ταξίδι, αδελφέ» γραμμένο σε ένα χαρτί και μία φωτογραφία, στερεωμένα με μονωτική ταινία στην κολόνα της ΔΕΗ, εκεί ακριβώς που έπεσε ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος χτυπημένος από τους χούλιγκαν, θύμιζαν χθες τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στη λεωφόρο Λαυρίου. 
Λίγοι φίλοι του, τέσσερις μέρες μετά το μακελειό, αυτήν τη φορά μόνοι τους, κρατώντας ένα κερί και ένα τριαντάφυλλο πήγαν έως τον χώρο της σφαγής, έκλαψαν, κάθισαν τα... είπαν σε ένα ραντεβού με τον θρήνο.

«Ηταν κάποιοι φίλοι του. Εκλαψαν λίγο και έφυγαν», έλεγε το πλήρωμα ενός περιπολικού που είχε φτάσει. Οι περαστικοί σταματούσαν και αυτοί για λίγο, κοίταζαν, κουνούσαν το κεφάλι και απομακρύνονταν, αδυνατώντας να κατανοήσουν τη βαρβαρότητα κάποιων.

Στη λεωφόρο και τους γύρω δρόμους τίποτα δεν θύμιζε τα όσα συνέβησαν. Οι πέτρες και τα «όπλα των χούλιγκαν» είχαν μαζευτεί. Τα πεζοδρόμια είχαν καθαριστεί, σε όλη τη διαδρομή του τρόμου. 
Και έμειναν μόνο τα λουλούδια και το τσιγάρο που δεν πρόλαβε να κάνει ο Μιχάλης... 
Αν δεν είχε συμβεί το κακό, σήμερα θα τα έλεγαν όλοι μαζί μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού. Χθες το απόγευμα στη λεωφόρο Λαυρίου οι φίλοι του κάθισαν, αγκαλιάστηκαν στη μέση του δρόμου και έκλαψαν... 
Την προφυλάκιση του πρόεδρου του Συνδέσμου του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό αποφάσισε η 16η τακτική ανακρίτρια, αφού έλαβε τις απολογίες των πρώτων έξι από τους 18 κατηγορούμενους για τα επεισόδια που στιγματίστηκαν από το φόνο του 25χρονου οπαδού στην Παιανία. 

Ο οπαδός του Ολυμπιακού, που από την Πέμπτη νοσηλεύεται τραυματίας στο ΚΑΤ χτυπημένος από αυτοκίνητο την ώρα των επεισοδίων, αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως η ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν σύμφωνη γνώμη για την προφυλάκισή του. 
Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι τέσσερις -που κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος- αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Ένας εξ αυτών είναι ανήλικος και του επιβλήθηκε επιπλέον όρος της χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ καθώς βαρύνεται με τρεις κακουργηματικές κατηγορίες. Ο πέμπτος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο. 
Την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να μεταχθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι υπόλοιποι δώδεκα κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το MEGA, οι Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα πέντε ατόμων που φέρονται υπεύθυνα για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου αλλά δεν έχουν στα χέρια τους αποδείξεις που τους συνδέουν με το συμβάν. 
Βρίσκονται σε αναμονή της εξέτασης DNA των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στον τόπο των επεισοδίων και παράλληλα προσπαθούν να εντοπίσουν βίντεο από κινητό τηλέφωνο και φορητή κάμερα. 

Καθοδηγητής του επεισοδίου φέρεται να ήταν 40χρονος από τα Μανιάτικα του Πειραιά, ο οποίος διατηρεί καφετέρια και έχει απασχοληθεί ως περιφρούρηση σε αγώνες του Ολυμπιακού στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». 
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, φυσικοί αυτουργοί θεωρούνται δύο άτομα, ένας από τα Μανιάτικα και ακόμα ένας γνωστός ως Τάσος από το Παγκράτι. 
Καταζητούνται επίσης άτομα από το Γαλάτσι, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι δύο από τους ύποπτους έχουν διαφύγει στο Βελιγράδι. 
Τέσσερις ημέρες πριν είχαν κλείσει το ραντεβού για την αναμέτρηση οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Λαυρίου. Οι αντίπαλοι έφτασαν στο σημείο οπλισμένοι και, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ήταν έτοιμοι για όλα.

«Ξέραμε ότι δεν πάμε στην Παιανία να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι, αλλά για να γίνει μάχη με τους Παναθηναϊκούς. Το έμαθα πριν από τέσσερις μέρες από άλλα μέλη του συνδέσμου» ομολόγησε προανακριτικά ένας από τους συλληφθέντες οπαδούς του Ολυμπιακού, που απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια. Ωστόσο, κανένας από τους κατηγορουμένους δεν συνδέει τη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου με τους αρχηγούς του μακελειού, ακόμη και αυτοί που τους κατονομάζουν. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως η ανακρίτρια πρέπει να αναζητήσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της εγκληματικής ενέργειας.

Ο αδερφός του θύματος, πάντως, Χρήστος Φιλόπουλος στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 30 Μαρτίου 2007 πήγα σε κατάστημα στον Κολωνό για να αγοράσω μία σημαία του Παναθηναϊκού να τη βάλω στον Μιχάλη, τιμητικά και εκεί συνάντησα ένα φίλο του ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά "Χρήστο, στο νοσοκομείο άκουσα σε διάφορες συζητήσεις ότι οι δράστες που σκότωσαν τον αδερφό σου ανήκαν ως μέλη στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού, στο Παγκράτι, και πρόκειται για Αλβανούς υπηκόους. Επίσης τα άτομα αυτά είχαν στο παρελθόν ρίξει μολότοφ σε ταβέρνα όπου συνεδρίαζαν άτομα που ανήκαν στην ομάδα του Παναθηναϊκού"». 

Ένας στη φυλακή 
Ήδη, χθες, έπειτα από πολύωρες απολογίες των έξι πρώτων κατηγορουμένων, ένας από αυτούς - μαραγκός στο επάγγελμα - οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς είχε ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη και για κακουργηματικές πράξεις, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής από διερχόμενο αυτοκίνητο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται. 
Πέντε για πλημμελήματα 

Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν οι δικαστές στους άλλους πέντε κατηγορουμένους, τέσσερις από τους οποίους βαρύνονται μόνο με πλημμελήματα, για τα οποία ούτως ή άλλως ο νόμος δεν προβλέπει προφυλάκιση. Έτσι, τρία μέλη συνδέσμων των ομάδων (ένας του Παναθηναϊκού από τον Άγιο Δημήτριο και δύο του Ολυμπιακού από τις περιοχές Αγίου Μελετίου και Περιστερίου) αφέθησαν ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της εμφάνισης δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Με τους ίδιους όρους και επιπλέον με την υποχρέωση καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος ένας ανήλικος κατηγορούμενος, ενώ χωρίς κανέναν όρο είναι ελεύθερος ο οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου ο οποίος τραυμάτισε τον κατηγορούμενο που κρίθηκε προφυλακιστέος. 

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 

Οι καταθέσεις των εμπλεκομένων είναι αποκαλυπτικές για όσα συνέβησαν πριν από τη «μάχη των οπαδών» 
Ν.Β. - 19 ΕΤΩΝ, ΟΠΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 
«Ήρθαν μαζί μας άτομα που θεωρούνται "κεφάλια" στο γήπεδο» 
«ΓΝΩΡΙΖΑ για τον αγώνα και μας είχαν πει από τον σύνδεσμο όσοι θέλουμε να συγκεντρωθούμε στο Καραϊσκάκη. Πήγα εκεί με τον Κ. και από τους συγκεντρωμένους γνώριζα κάποια άτομα που ανήκουν στη "Θύρα 7". Τον "Τόλη" από τον σύνδεσμο του Πειραιά και τον "Τάσο" από τα Καμίνια. Ήρθαν μαζί μας τα άτομα αυτά που θεωρούνται "κεφάλια" στο γήπεδο. Ξεκινήσαμε με μηχανάκια να πάμε στην Παιανία. Φτάνοντας εκεί κάποιος μας είπε ότι μας την έχουν στημένη οι Παναθηναϊκοί. Κάποιοι από εμάς κρατούσαν πέτρες και ξύλα. Όταν συναντηθήκαμε με τους Παναθηναϊκούς άρχισαν τα επεισόδια. Μας πέταξαν μολότοφ και φωτοβολίδες. Οι δικοί μας τους πέταξαν πέτρες. Από τις μολότοφ και τις φωτοβολίδες έπιασε φωτιά στο διάστημα που χώριζε τις δύο ομάδες και που ήταν γύρω στα δέκα μέτρα. Οι Παναθηναϊκοί μας έριχναν αντικείμενα και οι δικοί μας απαντούσαν. Εγώ ήμουν πιο πίσω σε ένα ύψωμα και παρακολουθούσα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποχώρησαν και οι δικοί μας τους κυνήγησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου και τα γύρω στενά. Είχαν τραυματιστεί άτομα και από τις δύο πλευρές». 
Γ.Κ. - 17 ΕΤΩΝ, ΟΠΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 
«Δεν πήγαμε για το παιχνίδι, αλλά για μάχη» 
«ΜΕΤΑΒΗΚΑΜΕ όλοι μαζί στην πλατεία θυμάτων της θύρας 7, έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, με σκοπό από εκεί να αναχωρήσουμε μαζί με άλλους Ολυμπιακούς με προορισμό την Παιανία. Συναντήσαμε άλλους 400-500 Ολυμπιακούς με περίπου 200-250 μηχανάκια. Φτάσαμε στη Λεωφόρο Λαυρίου και σε ένα μεγάλο πάρκινγκ, έξω από μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών, αφήσαμε όλοι τα μηχανάκια. Κατεβήκαμε πεζή, αλλά 300 μέτρα πιο κάτω συναντήσαμε περίπου 400 Παναθηναϊκούς. Όταν φτάσαμε σε απόσταση 15 μέτρων, εμείς επιτεθήκαμε σε αυτούς και αυτοί σε εμάς, ταυτόχρονα, με ρίψη μολότοφ, καπνογόνων, φωτοβολίδων, πετρών και μίνι φωτοβολίδων που εκτοξεύονται με αντικείμενα - στιλό. Αυτό το σκηνικό κράτησε περίπου 6-7 λεπτά, χωρίς καμία από τις δύο ομάδες να κινηθεί εναντίον της άλλης». 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείς το γεγονός ότι ενώ πηγαίνατε να παρακολουθήσετε αγώνα βόλεϊ είχαν πάνω τους οι Ολυμπιακοί τόσα αντικείμενα και όπλα προς ρίψη και μάχη σώμα με σώμα; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ξέραμε από πριν ότι εκεί δεν πάμε να παρακολουθήσουμε παιχνίδι, αλλά για να γίνει μάχη με τους Παναθηναϊκούς. Εγώ συγκεκριμένα το ήξερα πριν περίπου τέσσερις μέρες και το πληροφορήθηκα μέσα από τον σύνδεσμό μου από άλλα μέλη του συνδέσμου. Γνωρίζαμε ότι θα μας περιμένουν Παναθηναϊκοί, αλλά δεν γνωρίζω τον τρόπο που οργανώθηκε η συνάντηση. Υποθέτω και υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε με κάποιον τρόπο επαφή κάποιων οπαδών των δύο ομάδων και έγινε ο κανονισμός. Κατά τη διάρκεια της πομπής είδα πάρα πολλούς από τους συνεπιβάτες στα μηχανάκια να κρατούν στα χέρια τους μολότοφ και καπνογόνα». 

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ 


ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ έχουν περιέλθει οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των χούλιγκαν που δολοφόνησαν τον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, αλλά και των διοργανωτών του ραντεβού του θανάτου. Οι καταθέσεις που έδωσαν ορισμένοι από τους συλληφθέντες δεν έχουν διευκολύνει και πολύ το έργο των αστυνομικών και όπως παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας, «οι περισσότερες καταθέσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι προφορικές και μόνο 2 από τις έγγραφες έχουν στοιχεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε». 
Από τους 18 συλληφθέντες για τα επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης στην Παιανία, αλλά και από τα οπλοστάσια που βρέθηκαν σε συνδέσμους του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για τη δράση των αρχιχούλιγκαν. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η Αστυνομία είναι πως οι συλληφθέντες αναφέρονται στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων και στους αρχηγούς τους με τα παρατσούκλια που έχουν στον χώρο ή με διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως τα τατουάζ που έχουν την ηλικία τους, το αυτοκίνητο ή τη μηχανή που διαθέτουν, και όχι με τα πραγματικά τους ονόματα.

«Ο κύκλος όμως των οργανωμένων είναι μικρός κι έτσι έχουμε καταλήξει σε τουλάχιστον 10 σκληροπυρηνικούς οπαδούς, οι οποίοι είτε έλαβαν μέρος στη δολοφονία του Φιλόπουλου είτε οργάνωσαν το θανάσιμο ραντεβού», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως στους πρωταγωνιστές του μακελειού κύριο λόγο έχουν άτομα ηλικίας 35-50 ετών. Σχεδόν όλοι τους οικογενειάρχες, με παρουσία όμως για πολλά χρόνια κοντά στις ομάδες τους, αλλά και αυτοί που κάνουν κουμάντο στους συνδέσμους. 
Σύμφωνα όμως με ανώτερο αξιωματικό της Ασφάλειας που χειρίζεται την υπόθεση, «αρκετά άτομα για τα οποία έχουμε πληροφορίες πως είτε συμμετείχαν στα επεισόδια είτε τα οργάνωσαν, έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν και κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονίας». 

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. 

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Το νεκρό οπαδό του Παναθηναϊκού από το μακελειό της Πέμπτης στη Λαυρίου τον αποχαιρέτησαν αναρτώντας πανό οι οργανωμένοι της Ρόμα το σαββατόβραδο στο ντέρμπι με τη Μίλαν, αλλά και εκείνοι της Νις την Κυριακή στο ματς με τη Μονακό στη Νίκαια! 
Η κίνηση των συγκεκριμένων Ιταλών οπαδών δεν κάνει εντύπωση, αφού υπάρχουν σχέσεις, π.χ. οι εκδρομείς από τη Ρώμη -για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ προ μηνών- είχαν συναντηθεί πριν από το ματς στο Καραϊσκάκη με «πράσινους» οργανωμένους στη Λεωφόρο... 
Αντίθετα, η κίνηση των Γάλλων, της οργάνωσης «Βrigade Sud Νice», εκπλήσσει διότι δεν ήταν γνωστό έως τώρα ότι έχουν την παραμικρή επαφή με τους οπαδούς του «τριφυλλιού»! 
Ισως, βέβαια, απλώς να θέλησαν να επαναλάβουν συμβολικά την πράξη με τα πανό, όπως είχαν κάνει όλοι οι οργανωμένοι στη Γαλλία όταν προ καιρού είχε πυροβοληθεί ο οπαδός της Παρί Σ.Ζ., γι αυτό πιθανά και στη βιασύνη τους έκαναν το λάθος στο όνομα του νεκρού («ξ» αντί «χ» -όπου rip «rest in piece», 

Απο την γκολ 
Διευκρινίζω από τις πρώτες κιόλας λέξεις του κειμένου που θα διαβάσετε ότι αποδέχομαι πλήρως τον τίτλο του ηλίθιου και καλόπιστου δημοσιογράφου, που καταπίνει αμάσητη όποια τροφή του σερβίρεται. 

Αναφαίρετο δικαίωμα ενός ηλιθίου, όμως, είναι να θέτει ερωτήματα, για να καταλαβαίνει καλύτερα το μενού των πληροφοριών που του σερβίρεται. Απορίες, λοιπόν... 
Απορίες που γεννήθηκαν από την τοποθέτηση του Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή τα θλιβερά συμβάντα της Παιανίας. «Αυτό που συνέβη είναι αίσχος και δεν έχει να κάνει με τις ΠΑΕ. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνία γύρω μας. Τι μπορεί να κάνει μια ΠΑΕ για αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Super League. Μαζί του. Ως ηλίθιος που ζητά διευκρινήσεις, όμως, αναζητώ απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα, που μου γεννήθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα (στο ξεκίνημα της καριέρας μου ως ρεπόρτερ Ολυμπιακού και στη συνέχεια συνεργαζόμενος επί σειρά ετών με το επίσημο περιοδικό της πειραϊκής ΠΑΕ).

Αληθεύει ότι από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός «αναβαθμίστηκαν» οι σχέσεις της ομάδας με τους οργανωμένους οπαδούς και φυσικά, ο ρόλος τους; Ναι ή όχι; 

Αληθεύει ότι την πρώτη διετία της εποχής Κόκκαλη είχαν συσταθεί ομάδες οργανωμένων οπαδών, που επισκέπτονταν σπίτια παικτών -ακόμη και ξημερώματα-, προκειμένου να τους... συνετίσουν και να τους πείσουν με το δικό τους τρόπο να παίξουν μπάλα για το καλό της ομάδας και το δικό τους; Αληθεύει ότι οι δράστες των συγκεκριμένων επισκέψεων ανήκαν στα πρωτοπαλίκαρα της τότε «ερυθρόλευκης» εξέδρας και ήταν φυσικά, γνωστοί των περισσοτέρων στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Ναι ή όχι; 

Αληθεύει ότι με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν με εντυπωσιακό ρυθμό οι προσλήψεις οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού σε επιχειρήσεις συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη ή και στην ίδια την πειραϊκή ΠΑΕ; Ναι ή όχι; 

Αληθεύει ότι, ενώ στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ όλα αυτά τα χρόνια δεν άνοιγε μύτη -με την εσωτερική αστυνόμευση στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα να λειτουργεί στην εντέλεια-, ως διά μαγείας γινόταν το... έλα να δεις στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος; Ναι ή όχι; 

Αληθεύει ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός επέτρεψε στους οπαδούς της ομάδας να μετατρέψουν σε πεδίο μάχης τη Ριζούπολη στο περίφημο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, επιτρέποντάς τους μάλιστα την τοποθέτησή τους ακόμη και μέσα στη φυσούνα του γηπέδου; Ναι ή όχι; 

Αληθεύει, επίσης, ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έγινε ο πρώτος πρόεδρος ΠΑΕ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που γιγάντωσε σε πρωτοφανή βαθμό την αναγνωρισιμότητα και τη δημοσιότητα των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του, χαρίζοντάς τους τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι του και εκδίδοντας μέχρι και... παιδικό κόμικ (!) στο επίσημο περιοδικό του συλλόγου, δίνοντάς τους τη μορφή ινδαλμάτων στα μάτια μικρών παιδιών; Ναι ή όχι; 

Εγώ -επαναλαμβάνω- είμαι ένας καλόπιστος ηλίθιος, που δεν γνωρίζει να δίνει απαντήσεις. Αποδέχομαι ό,τι μου λένε. Είμαι ένας ευκολόπιστος δημοσιογράφος, που πιστεύει ότι καμιά ΠΑΕ δεν έχει γνώση του τι συμβαίνει εντός των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και αγνοεί τη μετατροπή τους σε γιάφκες δολοφόνων και εμπορίας ναρκωτικών (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών). 

Αν, λοιπόν, οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητικές, τότε ο Πέτρος Κόκκαλης έχει απόλυτο δίκιο. Αν είναι, όμως, καταφατικές («αν», λέω, βρε αδελφέ), τότε θα πρέπει να εξηγήσει κι αυτός στον πατέρα του ότι -ασχέτως του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα- οφείλει να καταστρέψει πρώτος απ όλους το τερατούργημα που εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια. 

ΥΓ.: Απαραίτητη διευκρίνιση, γιατί με την παράνοια των τελευταίων ημερών κινδυνεύουμε να βαφτίσουμε δολοφόνο κάθε οργανωμένο οπαδό ομάδας. Οι οπαδοί που δεν συμμετέχουν σ' αυτό το γαϊτανάκι της ωμής βίας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι εξίσου συνυπεύθυνοι με αυτούς που κρατούν τα μαχαίρια και τα δολοφονικά όπλα. Η ηθική αυτουργία ή η σιωπηρή παρακολούθηση ενός εγκλήματος συνιστά εξίσου αποτρόπαια πράξη με το ίδιο το έγκλημα. 
του Αλεξανδρου Σομογλου 

Aλλοι 8 στην φυλακη! 
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης η μαραθώνια απολογία των υπόλοιπων 12 κατηγορουμένων για τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου την περασμένη Πέμπτη και τα οποία είχαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν 8 άτομα να μεταφερθούν στο Μεταγωγών και να προφυλακιστούν, ενώ οι άλλοι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να πούμε ότι κατά την απολογία τους, η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Μ. Τρίτης, και οι 12 αρνήθηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε για τα σοβαρά επεισόδια και το θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Οι 8 από αυτούς προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, που αφορούν στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και την υποχρεωτική τους παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές το μήνα (κάθε 1 και 16). 

Ταυτοποίηση αποτυπωμάτων 5 ατόμων 
Τέλος, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην ταυτοποίηση, μέσω αποτυπωμάτων, πέντε ατόμων, που εμπλέκονται άμεσα με τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε αυτούς που προφυλακίστηκαν. Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες αυτών των προσώπων και πλέον τους αναζητεί για να τους συλλάβει. 
Στοιχεία που εμπλέκουν ακόμα πέντε άτομα στα αιματηρά επεισόδια της Παιανίας έχουν τα χέρια τους οι Αστυνομικές αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ετοιμάζονται να εκδώσουν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης. 

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στον τόπο της συμπλοκής και «δείχνουν» πέντε άτομα, οι ταυτότητες των οποίων είναι γνωστές στην Αστυνομία. 
Αντιθέτως, δεν έχει βρεθεί ακόμα τα στοιχεία που ενοχοποιούν τα άτομα που η Αστυνομία θεωρεί ύποπτα για τη δολοφονία του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 
Οι αρχές εξετάζουν το βίντεο που είχε τραβήξει με το κινητό τηλέφωνό του το ίδιο το θύμα τη στιγμή που ξεκινούσαν τα επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου. 
Τα στοιχεία για τους υπόπτους θα προκύψουν είτε από την εξέταση των ευρημάτων της φονικής συμπλοκής στα εγκληματολογικά εργαστήρια, είτε από καταθέσεις μαρτύρων. 
Την Μ.Τρίτη, πάντως, ο αδελφός του άτυχου νέου αρνήθηκε να δώσει νέα κατάθεση, όταν του ζητήθηκε. 
Τη Μεγάλη Τρίτη ενώπιον της 26ης ανακρίτριας παρουσιάσθηκαν και οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες. 

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ένας από αυτούς είχε συλληφθεί στα επεισόδια που είχαν γίνει πριν δύο χρόνια στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό. 
Είχε επίσης λάβει μέρος στην εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στα γραφεία του Συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Περιβολάκι της Νίκαιας και είχε μάλιστα τραβήξει βίντεο. 
Μέλος Δ.Σ. μεγάλης ΠΑΕ φέρεται να εμπλέκεται στο «μακελειό» της Λεωφόρου Λαυρίου! 
Η Αστυνομία τον αναζητά, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχει στα χέρια της, ο συγκεκριμένος μετείχε στα επεισόδια και μάλιστα ήταν αυτός που πρόσφερε βοήθεια σε 27χρονο οπαδό που τραυματίστηκε από αυτοκίνητο.

Η Αστυνομία λοιπόν τον αναζητά ενώ εξετάζει και την περίπτωση διαφυγής του στο εξωτερικό. 
Έναν 23χρονο οδηγό ταξί από τη Νίκαια με βεβαρημένο παρελθόν «φωτογραφίζουν» οι μαρτυρικές καταθέσεις δύο εκ των κατηγορούμενων οπαδών του Ολυμπιακού ως πιθανό δράστη της δολοφονίας του νεαρού Μ.Φιλόπουλου στα επεισόδια της Παιανίας. Μαρτυρίες και για τους καθοδηγητές της αιματηρής συμπλοκής. 

Στις απολογίες δύο εκ των κατηγορουμένων υποδεικνύεται για πρώτη φορά συγκεκριμένο πρόσωπο ως άμεσα εμπλεκόμενο στη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, επισημαίνεται σε σχετικό δημόσιευμα των Νέων. 

Οι κατηγορούμενοι, που συγκαταλέγονται σε εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, «δείχνουν» συνολικά 20 άτομα στα οποία αποδίδουν ενεργό ρόλο στα επεισόδια. 

Πέραν του πιθανού δράστη, υποδεικνύουν δύο οργανωτές των επεισοδίων, τους οποίους και εμφανίζουν ως αρχηγούς της Θύρας 7 με τον έναν εξ αυτών να είναι μέλος της διοίκησης στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μιλούν για άλλους 17 εμπλεκόμενους, τους οποίους κατονομάζουν. 
Βάσει της απολογίας 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, ο πιθανός δράστης της δολοφονίας είναι γύρω στο 1.80, δεν φορούσε κράνος, κρατούσε μαχαίρι και ανήκει στον σύνδεσμο της Νίκαιας. «Κατά 60% αυτός τον σκότωσε» αναφέρει ο κατηγορούμενος. 
Ο 23χρονος οδηγός ταξί είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για το μαχαίρωμα ενός νεαρού στην πλατεία Κορυδαλλού πριν από μερικούς μήνες. Επιπλέον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών για ληστεία σε περίπτερο το 2004 μαζί με άλλα έξι άτομα, σημειώνει Το Βήμα. 
Το «ραντεβού του θανάτου» 
Απολογούμενος στην 26η τακτική ανακρίτρια κατηγορούμενος οπαδός του Ολυμπιακού περιέγραψε πώς κλείστηκε το «ραντεβού του θανάτου». Ο ίδιος υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν από τον αγώνα της Εθνικής με την Τουρκία στο γήπεδο Καραϊσκάκη. 
Ουσιαστικά προκύπτει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για ένα πανό του ΑΠΟΕΛ που σηκώθηκε στο «Γ.Καραϊσκάκης» και εξελήφθη ως προβολή από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Το «ραντεβού» κλείστηκε για τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού· επελέγη η Παιανία για να λύσουν τις διαφορές τους μακριά από τις δυνάμεις της αστυνομίας. 
Σφίγγει ο κλοιός για το πρωτοπαλίκαρο της μάχης της Παιανίας. Στις απολογίες που έδωσαν στην 26η τακτική ανακρίτρια δύο από τους συλληφθέντες, κατονομάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα άτομα που φέρονται ως πρωταίτιοι των αιματηρών επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου προέδρου συνδέσμου του Παναθηναϊκού, Μιχαήλ Φιλόπουλου. 
Ο ένας από τους κατηγορουμένους αποκάλυψε στην απολογία του σημαντικά στοιχεία για τον άνθρωπο που θεωρεί ότι έριξε τις φονικές μαχαιριές στον 25χρονο. Πρόκειται για ταξιτζή από τη Νίκαια, για τον οποίο αναφέρει: 
«Ο Ρ. είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, είναι ταξιτζής, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο της Νίκαιας και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτός που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο. Τηλεφωνήθηκα με άλλους συνδέσμους και κατά 60% αυτός τον σκότωσε...». 
Τα στοιχεία αυτά, όπως και άλλα, που έδωσαν οι απολογούμενοι και αφορούν άλλα πρόσωπα, θα αξιολογηθούν από την ανακρίτρια και αν διαπιστωθεί ότι ευσταθούν, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. 
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολοφονία του Φιλόπουλου φέρεται να έπαιξε και ένας 18χρονος, για τον οποίο ο ένας από τους απολογούμενους αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Ο Ν.Β. ήταν εκεί, είναι 18 ετών, είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, φόραγε μαύρο κράνος, είχε μαχαίρι μαζί του, το κράταγε και το είδα, όταν κατεβήκαμε. Δεν οδηγούσε αυτός τη μηχανή, δεν ξέρω με ποιον πήγε εκεί, είναι μαυρομάλλης, πολύ λεπτός, γύρω στο 1,70». Συνεχίζοντας την απολογία του αναφέρει ο κατηγορούμενος: 
«Αφού τελείωσαν τα επεισόδια, ακουγόταν ότι χτύπησε ένας οπαδός του Ολυμπιακού. Πήγα να δω ποιος ήταν και είδα ότι εκεί ήταν ο Δ. Κι ήταν πιο κάτω άλλος ένας και από πάνω ένας Ολυμπιακός... Ηταν ο Λ. που είναι από το Πόρτο Λεόνε και είναι γύρω στα 40 και φώναζε για τον Φιλόπουλο: Φύγετε, μην τον ακουμπάτε»... 
Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο νεαρός περιγράφει άλλος πρόσωπο. «Είδα επίσης τον Ν. Είναι γύρω στο 1,75 με 1,80, είναι πολύ χοντρός, δουλεύει στην μπουτίκ του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη και ανήκει στο Αθενς Κλαμπ. Τον αναγνώρισα από το βίντεο που μου δείξανε στην αστυνομία, από τη φωνή του και από τον σωματότυπό του και ήταν αυτός που είχε το ρόπαλο και έλεγε «φύγετε»...». 
Οι αποκαλύψεις που έκαναν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι «αγγίζουν» πρόσωπα, καθώς σε σημεία της απολογίας ενός εξ αυτών αναφέρεται: 
«Ο Μ. Μπ. και ο Μ.Κ. είναι δύο από τους αρχηγούς τη Θύρας 7. Ο Ρ. και ο Λ. αυτοί δεν φόραγαν κράνος. Ο Μ. είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, είναι γύρω στο 1,80 με 1,85, εύσωμος, μαυρομάλλης, με κοντό μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, αυτός έχει κρυφτεί στη Μάνη, μένει Κορυδαλλό. Ο Κ. φόραγε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια «ΓΚΕΤΟ», είναι 1,70 με 1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα, είναι φίλος με τον Τ.Π., φόραγε κράνος. 
Ο Τ.Π. είχε πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά το κράνος και τον αναγνώρισα. Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια «ΓΚΕΤΟ» στα Καμίνια, είναι καράφλας, είναι γύρω στο 1,80. Ηταν και ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου του Πειραιά, είναι από τα αρχηγικά μέλη και αυτός, φόραγε μαύρο κράνος, είναι πολύ λεπτός, πρεζάκι, έχει μακριά μαλλιά και περίσσευαν από το κράνος. Δεν ξέρω πού μένει, τον ξέρω φατσικά από το γήπεδο...». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός αναφερόμενος στα πρόσωπα Μ. Μπ. και Μ.Κ., που είχε ήδη κατονομάσει στην ανακρίτρια σε άλλο σημείο της απολογίας του, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «αυτοί το οργάνωσαν»... 

Πληροφορίες 

Ο ένας από τους δύο νεαρούς που έδωσε και τις περισσότερες πληροφορίες στην ανακρίτρια, έκανε λόγο, επίσης, για ακόμη ένα πρόσωπο που μετείχε στα επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν από τους ήδη συγκατηγορουμένους του, για τον οποίον αναφέρει: «Ο Μ. ήταν με τα πόδια. Απ ό,τι μας είπε στα κρατητήρια, ήρθε πιο αργά, μετά τα επεισόδια...». 
Ο ένας από τους κατηγορούμενους αναφέρει, επίσης, ότι από τους συμμετέχοντες στη μάχη «οι 170 από τους 200 φόραγαν κράνη», ενώ σε ερώτηση της ανακρίτριας εάν είχαν καλύψει τις πινακίδες στα μοτοποδήλατα, απάντησε: «Δεν πρόσεξα εάν είχαν καλύψει τις πινακίδες τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να το έκαναν, για να μην πάρουν οι Παναθηναϊκοί τις πινακίδες. Είχε γίνει ένα επεισόδιο πριν από λίγες μέρες και είχαν πάρει πινακίδες και θα τις πήγαιναν στην αστυνομία. Εγώ δεν οδηγούσα μηχανή. Το 90% φόραγαν κράνη...». 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν απολογηθεί 18 άτομα στην ανακρίτρια, εκ των οποίων οι 9 οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι 9 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ 


Με προσαγωγές δεκάδων «σκληρoπυρηνικών» χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού προσπαθεί η αστυνομία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία. 
Μέχρι χθες είχαν γίνει περισσότερες από 15 προσαγωγές στην Ασφάλεια με τον εξής στόχο: πρώτον για να πιστοποιηθεί η παρουσία των συγκεκριμένων ατόμων στον χώρο των αιματηρών επεισοδίων και δεύτερον για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τη φονική επίθεση και γι αυτούς που πήραν μέρος σ' αυτήν. 
Οι προσαχθέντες έδωσαν ένορκες καταθέσεις, με σκοπό οι μαρτυρίες τους να αποτελέσουν υλικό για τη δικογραφία που σχηματίζεται. 
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς που προσήχθησαν κράτησαν αρνητική στάση, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από μαρτυρικές καταθέσεις κρίνονται από πηγές της αστυνομίας ικανοποιητικά, διότι οδηγούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρονται ότι πήραν μέρος στη δολοφονική επίθεση εναντίον του 25χρονου. 
Ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας έλεγε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν δεν υπάρξουν στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί είναι ικανές να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό για τους δράστες. 
Σήμερα και αύριο αναμένεται να προσαχθούν στην Ασφάλεια άλλοι 15 χούλιγκαν, από μία λίστα 30 προσώπων που έχει σχηματιστεί, με βάση τις πληροφορίες και τα άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της προανάκρισης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πρωταγωνιστών των επεισοδίων, που μέχρι χθες δεν είχαν βρεθεί. 
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων DNA αναμένονται μετά το Πάσχα. 
Σε περίπτωση που αποδειχτεί εργαστηριακά ότι κάποια από τα φονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής, ή στην κατοχή συλληφθέντων, είχαν χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του 25χρονου, τότε αυτές οι αποδείξεις θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται. 

Στόχος πάντως των αστυνομικών που προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση της δολοφονίας δεν είναι μόνο οι δράστες της φονικής επίθεσης, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί των αιματηρών επεισοδίων, για τους οποίους συγκεντρώνουν καθημερινά στοιχεία. 
Επιδίωξή τους είναι στη δικογραφία που θα διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους ηθικούς αυτουργούς, ώστε να σταθούν ικανά για την άσκηση ποινικών διώξεων. 

Εν τω μεταξύ ο νεαρός κατηγορούμενος για τα επεισόδια που μίλησε στην αστυνομία για ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της αιματηρής συμπλοκής, με τα παρατσούκλια τους ή με τα πραγματικά τους στοιχεία, βρίσκεται από χθες υπό αστυνομική προστασία. Ο λόγος είναι ότι εκφράζονται φόβοι για αντίποινα από χούλιγκαν της ομάδας του.

Διευθύνσεις» και τουλάχιστον 20 νέα «ονόματα», μεταξύ των οποίων και τρανταχτά της εξέδρας, τη ραχοκοκαλιά των στρατών του μίσους που αναμετρήθηκαν στη μάχη της Παιανίας, ένας ποταμός που υποδεικνύει με ποσοστιαία προσέγγιση αλήθειας ή λάθους ακόμα και φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Μιχ. Φιλόπουλου, ξετυλίγεται μέσα από τις απολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. 
Στο δρόμο προς την ανεύρεση των δραστών της δολοφονίας βρίσκεται πλέον η Αστυνομία 
Τα στοιχεία που κατέθεσαν στην ανακρίτρια (ασαφή σε πολλά σημεία και για να διασταυρωθούν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση) κυρίως δύο νεαροί οπαδοί, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ανοίγουν τον δρόμο στις διωκτικές αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι του τρόμου και να απαντήσουν στα ερωτήματα που ταλανίζουν τις ανακριτικές αρχές: «Ποιος οργάνωσε τη μάχη και ποιος σκότωσε τον Φιλόπουλο». 

«Ο Μ. και Κ. το οργάνωσαν», απαντά ο ένας από τους νεαρούς, ο οποίος κατονομάζει ως συμμετέχοντες και οργανωτές της μάχης της Παιανίας δύο ηγετικά στελέχη της θύρας 7, πασίγνωστα πρόσωπα εντός και εκτός γηπέδων, ο ένας δε από αυτούς με θεσμικό ρόλο στα πεπραγμένα του ποδοσφαίρου. 
Οσο για τον δράστη της δολοφονίας, σε αυτή την περίπτωση η απάντηση δίδεται είτε με τη διευκρίνιση ότι «τηλεφωνήθηκαν με άλλους συνδέσμους και κατά 60% ο Ρ., που είναι ταξιτζής, είναι αυτός που τον σκότωσε», είτε ότι «άκουσα στα κρατητήρια από τον ..., ότι είδε τον Ρ. πάνω από τον νεκρό και επειδή ο Ρ. έχει προϊστορία στα μαχαιρώματα συμπέρανε ότι αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο· άκουσα ότι οδηγεί ταξί ο Ρ.». Ομως, στην απολογία του ο νεαρός που φέρεται να είδε τον ταξιτζή πάνω από τον Φιλόπουλο ποιεί την νήσσαν. 

Τα φονικά όπλα σιγά σιγά αποκτούν... κατόχους 
20 άτομα 
Από τις απολογίες που είχε στη διάθεσή της η «Ε» προκύπτει ότι κατονομάζονται τουλάχιστον 20 άτομα είτε με ψευδώνυμα, είτε με ονοματεπώνυμα και ιδιότητες, είτε με μικρά ονόματα και τον σύνδεσμο οπαδών στον οποίο ανήκουν, οι οποίοι «θεάθηκαν» στην πομπή των μηχανών που πήγε στη λεωφόρο Λαυρίου. Ολοι δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους συγκατηγορουμένους τους, ενώ ξεκαθαρίζεται, κατά έναν τρόπο, ότι όλα ξεκίνησαν στον αγώνα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο Καραϊσκάκη, όταν κάποιοι σήκωσαν ένα πανό που έγραφε ΑΠΟΕΛ «και δεν άρεσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού διότι δεν δέχονται να υψώνεται πανό άλλης ομάδας στο Καραϊσκάκη».

Στην ερώτηση της ανακρίτριας ο οπαδός διευκρινίζει πως «όταν για κάποιο λόγο στο Καραϊσκάκη το προηγούμενο Σάββατο ειπώθηκε κάτι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τότε άρχισε ο καβγάς εντός του γηπέδου στις κερκίδες. Και γι' αυτό το σκηνικό οι οπαδοί των δύο ομάδων αποφάσισαν να δώσουν ένα ξεκαθάρισμα και δεν θα υπήρχε αστυνομία για να λύσουν τις διαφορές τους». Μάλιστα, κατατίθεται και απάντηση στην ερώτηση «γιατί είχαν καλύψει τους αριθμούς κυκλοφορίας», η οποία είναι σχεδόν αυτονόητα σαρκαστική: «Γιατί (σ.σ. αυτός που το είχε κάνει) δεν είχε σκοπό προφανώς να πάει εκεί να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ, αλλά να λύσει τις διαφορές του με τους οπαδούς της άλλης ομάδας ως αντίποινα για το ξύλο στο Καραϊσκάκη στον αγώνα της Εθνικής». 

Αναλυτική για πρόσωπα είναι η απολογία ενός νεαρού. Ο οπαδός που στην προανάκριση είχε μιλήσει γενικώς για δύο πρόσωπα με τα μικρά τους ονόματα, τα οποία «ήταν παρών στα επεισόδια αλλά δεν είδα τι έκαναν» και θεωρούνταν «κεφάλια στο γήπεδο», ενώπιον της ανακρίτριας και υπό την απειλή της προσωρινής κράτησης υπερθεμάτισε και είπε: 
Για τους συμμετέχοντες: «Το 90% φορούσε κράνη. Ο Μ.Μ. είναι από τους αρχηγούς της θύρας 7, ο Μ.Κ. είναι επίσης αρχηγός της θύρας 7, ο Ρ. και ο Λ. δεν φόραγαν κράνος. Ο Μ. είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, είναι γύρω στο 1,80-1,85, εύσωμος, μαυρομάλλης με κοντό μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας, αυτός έχει κρυφτεί στη Μάνη. Ο Κ. φορούσε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο", είναι 1,70-1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα. Είναι φίλος του Τ.Π., είχε ένα πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά κράνος και τον αναγνώρισα. Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο" στα Καμίνια. Είναι καράφλας, γύρω στο 1,80. Ηταν και ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Πειραιά, είναι από τα αρχηγικά στελέχη κι αυτός, φόραγε μαύρο κράνος και είχε στα χέρια ένα ξύλο. Αυτόν τον είδα, τον αναγνώρισα επειδή είναι πολύ λεπτός, έχει μακριά μαλλιά που περίσσευαν από το κράνος. Ο Ν.Β., 18 χρόνων, είναι από τον Κορυδαλλό, φόραγε μαύρο κράνος. Είδα τον Μ. από τα Καμίνια, φόραγε κράνος μαύρο και είχε σηκωμένη την καλύπτρα. Είναι εύσωμος έχει μαλλιά πορτοκαλοκόκκινα, είναι ο εκκολαπτόμενος αρχηγός και τον προόριζαν ο Κ., ο Τ. και ο Μ.». 

Για τη δολοφονία: «Ο Ρ. είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, είναι ταξιτζής, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο Νίκαιας και κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο. Τηλεφωνήθηκαν με άλλους συνδέσμους και κατά 60% αυτός τον σκότωσε. Αφού τελείωσαν τα επεισόδια, πιο κάτω ήταν άλλος ένας και από πάνω του ένας ολυμπιακός. Οταν πήγα, δεν ήταν μαχαιρωμένος στα πόδια. Ηταν ο Φιλόπουλος, η μύτη του ήταν σπασμένη. Ηταν ο Λ. από το Πόρτο Λεόνε, είναι γύρω στα 40 και φώναζε "φύγετε" και "μην τον ακουμπάτε", προσπαθούσε να τον προστατεύσει. Τον Ν., που είναι γύρω στο 1,75, είναι πολύ χοντρός και δουλεύει στην μπουτίκ, τον αναγνώρισα από τη φωνή από το βίντεο που μου δείξανε στην αστυνομία. Ηταν αυτός που είχε το ρόπαλο και έλεγε "φύγετε από τον Φιλόπουλο". Αυτός τον προστάτευε, στο βίντεο ήταν ήδη μαχαιρωμένος». 
Για τον εαυτό του: «Εγώ πήγα για να δω βόλεϊ, δεν ήξερα ότι θα πέσει ξύλο. Η εκπομπή είχε πει ότι είχαμε πάρει 700 εισιτήρια για τον αγώνα». 
Για τους «οργανωτές»:
«Ο Μ. και ο Κ. το οργάνωσαν». 
«Τον προστάτευαν» 


Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι έτερος νεαρός, που καταθέτει, υποστηρίζει ότι μετά τη συμπλοκή είδε 5 εκ των πρωταγωνιστών της μάχης να προσπαθούν να προστατεύσουν τον Φιλόπουλο: «Στα 25-30 μέτρα είδα έναν άνθρωπο πεσμένο, ο οποίος είχε αίματα στα δυο του γόνατα, στην μπλούζα στην περιοχή των πλευρών, το ένα του μάτι ήταν κλειστό. Από πάνω του ήταν πέντε οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι έτρεξαν να τον προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και φώναξαν "απομακρυνθείτε όλοι και αφήστε μόνο εμάς τους πέντε". Εγώ νόμιζα ότι ήταν τραυματίας». Ο ίδιος περιγράφει το σκηνικό της μάχης «από την 6η, 7η σειρά όπου βρισκόμουν, καθώς είχα οπτική γωνία. Στα 15 μέτρα άρχισε η ανταλλαγή στιλό, το οποίο είχε χρώματα κόκκινο και πράσινο. Είναι ένα ειδικό πιστολάκι μικρό, βάζεις την κάψουλα στο στιλό και ανοίγει. Αν σε ακουμπήσει το χρώμα, σε καίει, διαλύεται και σου κάνει έγκαυμα. Εγινε ρίψη φωτοβολίδων, καπνογόνων, μολότοφ, αυτό διήρκεσε 7 λεπτά και γινόταν κόλαση». 
Ο ίδιος τελειώνει την απολογία του καταδικάζοντας τη βία στα ελληνικά γήπεδα και λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Μιχ. Φιλόπουλου. Δεν είδα ποιος τον χτύπησε. Αν ήξερα, θα σας το έλεγα». 
Κοντά στον εντοπισμό ενός εκ των δραστών της δολοφονίας του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές. Οι καταθέσεις δύο εκ των κατηγορούμενων οπαδών του Ολυμπιακού «φωτογραφίζουν» ως πιθανό δράστη της δολοφονίας έναν 23χρονο οδηγό ταξί από τη Νίκαια με βεβαρημένο παρελθόν. Βάσει της απολογίας 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, ο πιθανός δράστης της δολοφονίας είναι γύρω στο 1.80, δεν φορούσε κράνος, κρατούσε μαχαίρι και ανήκει στον σύνδεσμο της Νίκαιας. Ο 23χρονος οδηγός ταξί είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για το μαχαίρωμα ενός νεαρού στην πλατεία Κορυδαλλού πριν από μερικούς μήνες, ενώ επιπλέον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών για ληστεία σε περίπτερο το 2004 μαζί με άλλα έξι άτομα. 
Οι κατηγορούμενοι, που συγκαταλέγονται σε εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, «δείχνουν» συνολικά 20 άτομα στα οποία αποδίδουν ενεργό ρόλο στα επεισόδια. Ως οργανωτές φέρονται να εμφανίζονται δύο συνδεσμίτες της «Θύρας 7» από τον Κορυδαλλό και τα Καμίνια, με τον έναν εξ αυτών να είναι μέλος της διοίκησης στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ στις καταθέσεις γίνεται λόγος και για άλλους 17 εμπλεκόμενους, τους οποίους και κατονομάζουν. 
Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 30 προσαγωγές ατόμων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το Πάσχα η Αστυνομία θα εκδώσει πάνω από πέντε εντάλματα σύλληψης οπαδών, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και οι τέσσερις ύποπτοι για τον φόνο του Φιλόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διήμερο έχουν κληθεί από την Ασφάλεια για καταθέσεις πληροφοριών κοντά στα 120 άτομα! 

Στην Ασφάλεια προσήχθη, προχθές τη νύχτα, ο ταξιτζής από τη Νίκαια, τον οποίο ένας από τους κατηγορουμένους για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία τον συνδέει άμεσα με τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου. 

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτός που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο», είχε υποστηρίξει στην απολογία του στην ανακρίτρια 19χρονος χούλιγκαν, ενώ άλλος ένας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι άκουσε στο κρατητήριο ότι ο ταξιτζής από τη Νίκαια ήταν πάνω από τον νεκρό. 
Ο ταξιτζής παρέμεινε αρκετές ώρες στην Ασφάλεια και έδωσε λεπτομερή κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, που κάνουν την προανάκριση για το έγκλημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ταξιτζής αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον φόνο, ενώ προέβαλε άλλοθι, προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα φέρεται ότι ισχυρίστηκε πως την ώρα της δολοφονικής επίθεσης στον 25χρονο, αυτός μετέφερε με το ταξί του κάποιον πελάτη. Μετά την πολύωρη εξέτασή του ο ταξιτζής αφέθηκε ελεύθερος.

Στην απολογία του στην ανακρίτρια ένας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι ο ταξιτζής «έχει προϊστορία στα μαχαιρώματα» και γιʼ αυτό συμπέρανε ότι αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο. 
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο νεαρός ταξιτζής είχε πράγματι μαχαιρώσει έναν 28χρονο στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, ύστερα από έντονη λογομαχία για ασήμαντο λόγο και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Εχει κατηγορηθεί επίσης για συμμετοχή σε ληστεία περιπτέρου. 
Σε ερώτηση γιατί ο ταξιτζής, που φέρεται ως ένας από τους δράστες της δολοφονίας του 25χρονου Μ. Φιλόπουλου, δεν κρατήθηκε, αξιωματικός της Ασφάλειας απάντησε ότι για να κρατηθεί, έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια. Ο ταξιτζής από τη Νίκαια δεν ήταν ο μοναδικός που προσήχθη το τελευταίο 24ωρο στην Ασφάλεια για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία. 

Οι προσαγωγές «σκληρών χούλιγκαν» και από τα δύο στρατόπεδα (Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) συνεχίστηκαν και χθες, προκειμένου να εξακριβωθεί η παρουσία τους στον χώρο των δραματικών επεισοδίων και να καταγραφεί η μαρτυρία τους για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα. 
Τα τελευταία 24ωρα οι προσαγωγές έχουν ξεπεράσει τις 20, ενώ αναμένεται να γίνουν άλλες 10 σήμερα και αύριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία που σχηματίζεται. 
Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι αρκετοί από αυτούς που κατονομάζονται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων, τόσο στις προανακριτικές καταθέσεις των συλληφθέντων, όσο και στις απολογίες των κατηγορουμένων στον ανακριτή. 
Απουσιάζουν, ωστόσο, δύο σημαντικά πρόσωπα, ο ένας από τους οποίους είναι μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προερχόμενος από τη Θύρα 7. Για τον τελευταίο οι πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει διαφύγει σε χώρα του εξωτερικού. 
Σημαντικά στοιχεία 


ΣύΒφωνα με πληροφορίες, από τις καταθέσεις ορισμένων έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία διασταυρώνονται με μαρτυρίες που έχουν κατατεθεί ενόρκως κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Η διασταύρωση αυτή θεωρείται ικανό στοιχείο, για να οδηγήσει αρκετούς χούλιγκαν κατηγορουμένους στη Δικαιοσύνη. 
Εν τω μεταξύ ταυτοποιήθηκαν άλλα τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα, που ανιχνεύθηκαν στον χώρο των επεισοδίων, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε εννιά τα άτομα που αποδεικνύεται και δακτυλοσκοπικά ότι συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή. 
Τα άλλα πέντε αποτυπώματα, που είχαν βρεθεί σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα στον χώρο της συμπλοκής, είχαν ταυτοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες. 
Τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα αναμένονται και τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία, που σχηματίζεται, ενώ πιθανότατα προς το μέσον ή το τέλος της εβδομάδας η σχετική δικογραφία θα διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές. 
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν και τα πρώτα εντάλματα σύλληψης, τόσο για τους δράστες του εγκλήματος, όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς. 
Συνολικά στη δικογραφία αναμένεται να συμπεριληφθούν τουλάχιστον δέκα άτομα. 
Πέρα από το επιχειρησιακό μέρος, όμως, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των πρωταιτίων των επεισοδίων και της δολοφονίας του 25χρονου, η αστυνομία ασχολείται με το πρόβλημα των χούλιγκαν γενικότερα, καταγράφοντας τους συνδέσμους που διαλύονται, καθώς και τα βασικά τους στελέχη. 
Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματικοί προβληματίζονται για το αν θα αποδώσει το μέτρο με το κλείσιμο των συνδέσμων, με το σκεπτικό ότι θα βρουν τρόπο να τους υποκαταστήσουν όλοι αυτοί που έβρισκαν μέχρι πρότινος στέγη σε αυτούς. 
Σε ένα... παιχνίδι στρατηγικής για γερά νεύρα, που θέλει βήματα σταθερά και πολύ προσεκτικά, έχει μετατραπεί η υπόθεση εξιχνίασης της δολοφονίας του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 
«Πυρομαχικά» στο πεδίο της μάχης. 
Από τη μια πλευρά, η ΕΛ.ΑΣ., που μαζεύει συνεχώς στοιχεία για το ραντεβού του παραλόγου και καλείται να υπερπηδήσει τα όποια «εμπόδια» παρουσιάζονται, και από την άλλη πλευρά τα πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία γνωρίζοντας ότι τα ονόματα ή τα προσωνύμιά τους εμπλέκονται σε κάποιες απολογίες, έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Ο «ταξιτζής» και ο «Αλβανός» που φέρονται να συμμετέχουν στη δολοφονία, αρνήθηκαν ακόμη και την παρουσία τους στη μάχη της Παιανίας,στις 29 Μαρτίου. Κατά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ήταν τόσο καλά «διαβασμένοι» που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακούμπησαν το παραμικρό, προκειμένου να μην αφήσουν αξιοποιήσιμο... υλικό για τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. 
Συλλογή στοιχείων 


Ενα αποτύπωμά τους ή το DNA από τον ιδρώτα των χεριών τους, που ενδεχομένως να ταυτίζονταν με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, θα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς τους και θα «μαρτυρούσε», αν μη τι άλλο, την παρουσία τους στη λεωφόρο Λαυρίου. Κατά συνέπεια, η «φιλική συζήτηση» θα ξεκινούσε από άλλη βάση. 
*Σύμφωνα με τις απολογίες δύο νεαρών συλληφθέντων, ο ταξιτζής που είναι ο «Ρ.», «είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο Νίκαιας και πιθανότατα αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο». 

*Ο «Αλβανός», σύμφωνα με πληροφορίες, «ανήκει στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Παγκράτι και έχει ξαναεμπλακεί σε επεισόδια». 

Η «ομερτά» και η «αλληλεγγύη μεταξύ των οπαδών» είναι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές αρχές. 
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» ανώτατοι αξιωματικοί, «όλοι φέρονται να τιμούν τη μνήμη του νεκρού, αλλά κανένας δεν ανοίγει το στόμα του να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για να βρεθούν οι δράστες». 
*Στην ίδια λογική είναι και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχεται η αστυνομία, στα οποία οι «μάρτυρες» αναφέρουν στοιχεία, πρόσωπα και καταστάσεις, αρνούνται όμως να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους: 
«Ο φόβος όλων να μιλήσουν είναι τεράστιος», εξήγησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αναφερόμενος στη «μαφία των γηπέδων» και τη «φασίζουσα συμπεριφορά» τους, που εκτιμά όμως ότι «κάποιοι θα το πάρουν απόφαση να μιλήσουν μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος». 
Πόσω μάλλον όταν τα «είδα», «άκουσα», «μου είπαν», «υποθέτω» που υπάρχουν στις απολογίες αφορούν τρανταχτά ονόματα της «Θύρας «7», ακόμη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, που είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που είχε το θάρρος να υψώσει ανάστημα στον πρόεδρο». 
Στην πρώτη γραμμή 


Αυτό λέγεται για τον «Μ.Κ., αρχηγό της Θύρας 7, που μαζί με τον Μ.Μ. οργάνωσαν τη μάχη» και ήταν στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν ακόμη «ο Ρ. και ο Λ. που δεν φόραγαν κράνος», «Ο Μ. που είναι στον σύνδεσμο Κορυδαλλού, γύρω στο 1,80-1,85, εύσωμος, με κοντό μαύρο μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας και έχει κρυφτεί στη Μάνη». 
*«Ο Κ. φορούσε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο", είναι 1,70-1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα και είναι φίλος του Τ.Π., που είχε ένα πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά κράνος, τον αναγνώρισα», 
*«Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο" στα Καμίνια. Είναι καράφλας, γύρω στο 1,80. Ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Πειραιά, που είναι από τα αρχηγικά στελέχη κι αυτός, φόραγε μαύρο κράνος και είχε στα χέρια ένα ξύλο». 
*«Ο Ν.Β., 18 χρόνων, είναι από τον Κορυδαλλό, φόραγε μαύρο κράνος». 
*«Ο Μ. από τα Καμίνια, φόραγε κράνος μαύρο, είχε σηκωμένη την καλύπτρα και είναι ο εκκολαπτόμενος αρχηγός και τον προόριζαν ο Κ., ο Τ. και ο Μ.», ανέφεραν δύο από τους συλληφθέντες, καταθέτοντας στον ανακριτή. 
Ηθική αυτουργία 
Οι προσαγωγές και οι «φιλικές συζητήσεις» στο αστυνομικό μέγαρο αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης. Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους 20 ακόμη ονόματα, για τα οποία προκύπτει συμμετοχή στην εμπλοκή. 
*Οσον αφορά τη δολοφονία του Φιλόπουλου, φέρεται να υπάρχει συμμετοχή τριών χούλιγκαν του Ολυμπιακού, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποδοθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο ηγετικά στελέχη της «Θύρας 7», που φέρονται να κανόνισαν το «ραντεβού του θανάτου» και να οργάνωσαν την επιδρομή. 
*Εξετάζονται επίσης οι τελευταίες κλήσεις από το κινητό του Μιχ. Φιλόπουλου, ώστε να διευκρινιστεί με ποιους είχε επικοινωνία πριν το αιματηρό ραντεβού. 
Ενας 35χρονος DJ σε κλαμπ της περιοχής του Πειραιά, γιος συνταξιούχου επισκευαστή πλοίων, θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. το πρόσωπο-κλειδί για την πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας υπολογίζουν στην ομολογία του για να συμπληρώσουν τα κενά που απομένουν στο παζλ ενώ συγκεντρώνουν κάθε νέο στοιχείο και πληροφορία που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα στην κατάρριψη των άλλοθι που προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία. 
Ολοι τους εξεταζόμενοι από την Αστυνομία υποστηρίζουν αρχικά τουλάχιστον ότι «δεν πήγαν ποτέ στην Παιανία» και ότι «εκείνη την ώρα ήταν σε άλλες δουλειές». 
Μάλιστα ορισμένοι προσέρχονται αυτοβούλως για να ενημερώσουν τις αρχές ότι βρίσκονταν αλλού... Σύμφωνα με την εικόνα που έχει συνθέσει η ΕΛ.ΑΣ. για το μακελειό της Παιανίας η αιματηρή σύγκρουση οργανώθηκε από τρεις αρχιχούλιγκαν, που έχουν στενούς δεσμούς με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. 
Ο ένας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο άλλος υπάλληλος της «Θρύλος ΑΕ» και ο τρίτος υπάλληλος στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις ημέρες πριν από τη σύγκρουση με κατευθείαν επαφές ή μέσω του Internet και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σήμαναν γενικό προσκλητήριο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για να συγκεντρωθεί η ομάδα κρούσης των φανατικών οπαδών. 
Ετσι, το μεσημέρι της Πέμπτης εμφανίστηκαν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη τουλάχιστον 400 άτομα από την καρδιά της «Θύρας 7», πολλοί από τους οποίους ήταν φίλοι και γνωστοί των τριών οργανωτών, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα υπολογίζεται ότι ήταν υπάλληλοι της ΠΑΕ. 
Εκατοντάδες άτομα κινητοποιήθηκαν από τέσσερις με πέντε συνδέσμους του Ολυμπιακού στην περιοχή του Πειραιά. Κρίσιμο θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. τον ρόλο μελών του συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού «Πόρτο Λεόνε», που εμφανίζονται να έχουν πρωτοστατήσει στα επεισόδια. Ωστόσο μετά την αιματηρή κατάληξη των επεισοδίων στην Παιανία, στον διαδικτυακό τόπο του συγκεκριμένου συνδέσμου υπήρχαν καταχωρίσεις του τύπου: «παιδιά, είπαμε, αλλά όχι κι έτσι...», που συνοδεύονταν μάλιστα από δηλώσεις συμπαράστασης «στην οικογένεια του παιδιού».

Από την άλλη πλευρά οπαδοί του Ολυμπιακού υπενθύμιζαν τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν πήγαμε μόνοι μας στη συμπλοκή. Ηταν και Παναθηναϊκοί που τραυμάτισαν, έστω ελαφρά, τρεις - τέσσερις δικούς μας. Αλλά αυτούς αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες σε ιδιωτικά ιατρεία τους κρύβουν για να μην κατηγορηθούν για συμμετοχή στα επεισόδια». 
Οι τρεις οργανωτές της σύγκρουσης τα 24ωρα που ακολούθησαν μετά τη σφαγή στην Παιανία επιχείρησαν να δημιουργήσουν άλλοθι, άρχισαν να λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια και μάλιστα εμφανίζονταν δημοσίως να τα... καταδικάζουν. 
Η στάση του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καφετέριας, είναι ενδεικτική. 
Δήλωνε σε όλους άγνοια για τους οργανωτές των επεισοδίων. Ο άλλος, υπάλληλος της «Θρύλος ΑΕ», έφυγε αμέσως για... δουλειές στη Μάνη. Τον τρίτο - είναι υπάλληλος στο γήπεδο Καραϊσκάκη και στις απολογίες των συλληφθέντων αναφέρεται ως «Τάσος» - έσπευσαν να καλύψουν στελέχη της ΠΑΕ δηλώνοντας ότι «την ώρα των επεισοδίων εργαζόταν στο γήπεδο...». 
Αλλά οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρωτοστάτησε και αυτός στα επεισόδια και το άλλοθί του είναι πλαστό. 
Οσον αφορά τη δολοφονία του άτυχου Φιλόπουλου, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής εκτιμούν ότι είναι έργο τεσσάρων ή πέντε οπαδών από τις περιοχές της Νίκαιας και του Περάματος, οι οποίοι έχουν απασχολήσει ξανά τις αρχές για συμμετοχή σε τοπικές συμμορίες και για μαχαιρώματα. 
Οπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα «τα πρόσωπα που αναζητούν οι κεντρικές υπηρεσίες για τη σφαγή στην Παιανία εμείς τα ξέρουμε πολλά χρόνια. Τα έχουμε βρει ξανά μπροστά μας σε τέτοιου είδους επεισόδια. Το μαχαίρι και ο σουγιάς είναι η προέκταση του χεριού τους και... ψάχνονται για φασαρίες. 
Πολλοί συμμετείχαν παλιά σε συμμορίες ανηλίκων και ήταν πρωταγωνιστές σε επεισόδια στην πλατεία Κορυδαλλού ή στη Νίκαια, που έχουν απασχολήσει και άλλες φορές την επικαιρότητα». 
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του 23χρονου ταξιτζή που εμφανίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις να είναι αυτός που πιθανόν μαχαίρωσε τον άτυχο Φιλόπουλο. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είχε βαρύ ποινικό μητρώο, αφού είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε άλλες τέσσερις αιματηρές συμπλοκές, ενώ είχε κατηγορηθεί για οπλοκατοχή και οπλοχρησία. 
Είχε επίσης καταδικασθεί για ληστεία σε περίπτερο μαζί με μια συμμορία Αλβανών, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις για συμμετοχή του σε υποθέσεις ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «πρόκειται για άνθρωπο που μας απασχολεί συνέχεια τα τελευταία χρόνια και ο οποίος έχει αποφύγει τη φυλάκιση με κάποιες δυσεξήγητες δικαστικές αποφάσεις. Στην τελευταία συμπλοκή στον Κορυδαλλό στην οποία συμμετείχε έσπασε όλα τα δόντια του και ήταν εκτός εαυτού». 
Ο 23χρονος προσήχθη την Τετάρτη στην Ασφάλεια Αττικής και υποστήριξε ότι «δεν βρισκόταν στην Παιανία· την ώρα της συμπλοκής δούλευε το ταξί του πατέρα του». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ακόμη ότι στην ομάδα του 23χρονου οδηγού ανήκει ένας ακόμη νεαρός, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της πρώτης ομάδας συλληφθέντων μετά τη συμπλοκή και ο ρόλος του στα γεγονότα της Παιανίας επαναδιερευνάται. 
Το μπλοκ των Μανιατών 


Η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στην εμπλοκή στα επεισόδια του μπλοκ των Μανιατών, από τις περιοχές του Πειραιά, της Νίκαιας και του Κερατσινίου, καθώς σε βίντεο κινητού τηλεφώνου, που τραβήχτηκε από χούλιγκαν την ώρα των επεισοδίων, ακούγεται μια φωνή να λέει «για εκδίκηση από τα Μανιατάκια» πάνω από το άψυχο σώμα του αιμόφυρτου Φιλόπουλου. 
Από πληροφορίες που διαθέτουν από τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός που μιλάει για τα «Μανιατάκια» είναι ένας 35χρονος, γιος συνταξιούχου ναυτεργάτη από τη Νίκαια, που έχει καταγωγή από τη Μάνη. 
Οι φίλοι του μιλούν για έναν ευτραφή νεαρό που εργάζεται ως DJ σε κλαμπ της περιοχής, φανατικό οπαδό του Ολυμπιακού. Ωστόσο ως τώρα δεν είχε απασχολήσει ξανά την ΕΛ.ΑΣ. Ο 35χρονος φαίνεται πως είχε υποστηρίξει αρχικά ότι «δεν είχε πάει στην Παιανία», 
χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να παρουσιάσει ακλόνητο άλλοθι. Σύμφωνα με την Αστυνομία είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα ακόμη από τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις τα επόμενα 24ωρα. 
Τέλος, από την ανάλυση των καταθέσεων προκύπτουν στοιχεία για παρουσία στην Παιανία και άλλων ατόμων, όπως είναι ένας διανομέας φαγητού, ένας 25χρονος υπάλληλος καταστήματος του Ολυμπιακού από το Κιάτο, καθώς και ένας απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, ο οποίος εμφανίζεται να συμμετείχε στη συμπλοκή. Αλλά, όπως και οι άλλοι, κι αυτός προβάλλει το δικό του άλλοθι. Την ώρα της επίθεσης υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται συγγενικό του πρόσωπο. 
«ανοιχτή γραμμή» 


Τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και «ανοιχτή γραμμή» με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διατηρούσαν επί σειρά ετών τουλάχιστον πέντε αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού, από τους οποίους τρεις διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην αιματηρή συμπλοκή της Παιανίας. 
Ο 40χρονος Μιχάλης Κουντούρης, ο 35χρονος Μάκης Μπεκάκος, ο αναφερόμενος ως «Τόλης», καθώς και δύο ακόμη άτομα με τα ψευδώνυμα «Χάρος» και «Υποβρύχιος» - οι δύο τελευταίοι έχουν πλέον αποσυρθεί - ήταν για πολλά χρόνια συνδεδεμένοι με εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αποστολή να οργανώνουν τις «κινήσεις» των φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού εντός και εκτός γηπέδων. Ο «Τόλης» κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί επανειλημμένως για διακίνηση ναρκωτικών και για συμμετοχή σε επεισόδια, ενώ ο «Χάρος» εμφανίζεται σε παλαιότερο βίντεο να εισβάλει σε σύνδεσμο οπαδών του Παναθηναϊκού και να ξυλοκοπεί μέλη του. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η ΠΑΕ μέσω τεσσάρων ή πέντε συνεργαζόμενων δικηγόρων φρόντιζε να υπερασπίζεται τους οπαδούς που κατηγορούνταν για επεισόδια, ενώ πλήρωνε και τις εγγυήσεις για την αποφυλάκισή τους όποτε έπειτα από επεισόδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κατέληγαν στη φυλακή. Μάλιστα τον «Τόλη» στις υποθέσεις ναρκωτικών που ενεπλάκη είχε υπερασπιστεί γνωστός δικηγόρος του Πειραιά. 
Αντίστοιχες αναθέσεις εκκρεμών υποθέσεων σε δικηγόρους είχαν γίνει και για άλλους φανατικούς οπαδούς. 
Ενδεικτική των προσβάσεων που διέθεταν ορισμένοι επικεφαλής των συνδεσμιτών, όπως ο «Τόλης», ο «Χάρος» και ορισμένοι ακόμη φανατικοί οπαδοί ανεξαρτήτως του... φακέλου τους, είναι η χορήγηση εισιτηρίων στις θέσεις των επισήμων στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη (3-0) το 2003, όπου είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια. 
Αρκετοί από τους αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν κατά καιρούς σε θέσεις υπαλλήλων της ΠΑΕ ή θυγατρικών εταιρειών και, όπως λέγεται, υπήρχε φροντίδα για χρηματοδότησή τους ενώ δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ είναι ήδη κατηγορούμενοι και για συμμετοχή στο μακελειό της Παιανίας. 
Επειτα από συνεννοήσεις ΠΑΕ και συνδεσμιτών είχε προετοιμασθεί προ μερικών ετών ακόμη και... κίνημα φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού με αποστολή την υποστήριξη προσώπων που αντιμετώπιζαν ποινικές εκκρεμότητες. 
Ορισμένοι από τους αρχιχούλιγκαν, πάντως, τα τελευταία χρόνια κρατούσαν «ανοικτή γραμμή» και με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διοχετεύουν πληροφορίες ειδικά για τη συμμετοχή οπαδών του Παναθηναϊκού στα επεισόδια ή να προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς να χαλαρώσουν τους ελέγχους τους στις θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη κατά την προσέλευση των οπαδών.